Hapşırma, çeşitli etkenlerle tetiklenebilir. Soğuk algınlığı, alerjik reaksiyonlar ve diğer bazı durumlar hapşırmaya sebep olabilir. Alerjik bir durumla karşı karşıya iseniz, tükettiğiniz gıdalar, dondurulmuş yiyecekler, asitli içecekler, fıstık, süt ve baharatlı yiyecekler alerjinizi tetikleyerek hapşırmanıza neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, öncelikle uzman bir hekime başvurarak ayrıntılı alerji testi yaptırmalısınız. Bu şekilde, hapşırmanıza neden olan etkenleri belirleyebilirsiniz. Daha sonra, bu maddelerden uzak durarak hapşırmanızı engelleyebilirsiniz. Hapşırmak, aynı zamanda vücut direncinizi düşürerek bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Bu durumda, C vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek faydalı olabilir. Hapşırmaya Ne İyi Gelir ve Neler Yapılmalı? Su Tüketimi Burun kuruluğu, hapşırma sebeplerinden biri olabilir. Bu nedenle bol miktarda su tüketimi, vücudu nemlendirir ve burun kanallarını açarak hapşırmayı engeller. Su içmek, vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Özellikle sabahları bir bardak ılık su ve gün içerisinde 8-10 bardak su tüketilmelidir. El Hijyeni Her hastalıkta olduğu gibi, hapşırmada da hijyen çok önemlidir. Özellikle hapşırırken elimizle burnumuzu kapattığımız için el hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sık sık sıcak su ve sabunla yıkanarak bakteri oluşumu engellenmelidir. Zencefil Burun akıntısı ve hapşırma ataklarını engellemek için zencefil oldukça etkilidir. İsteğe bağlı olarak çiğ zencefili bala karıştırarak tüketebilir ya da zencefil çayının içerisine bal ilave ederek içebilirsiniz. Tarçın sevenler, çaylarının içerisine tarçın da ilave edebilirler. Rezene Tohumu Antibiyotik özelliğe sahip olan rezene tohumu, özellikle üst solunum enfeksiyonlarında tavsiye edilir. Hapşırma ataklarını azaltmak için ezilmiş rezene tohumlarını su içerisinde kaynatıp daha sonra süzerek ve bal ilave edip tüketebilirsiniz. Okaliptüs Yağı Hazır satılan mentollü mendiller yerine, kendiniz evde bir mendil içerisine okaliptüs yağı dökerek burnunuza uygulayabilirsiniz. Vazelin Burnunuza vazelin ile masaj yaparak nemlendirebilir ve hapşırmayı engelleyebilirsiniz. Çemen Tohumu Anti bakteriyel özelliğe sahip olan çemen tohumu, özellikle sinüzite bağlı olan hapşırmalar için oldukça etkilidir. Çemen tohumunu sıcak suda demlendirdikten sonra tüketebilirsiniz. Demir Hindi Bitkisi Karabiber hapşırtma özelliği ile bilinse de, demir hindi bitkisi ile kullanıldığında hapşırmayı engeller. Doğal çözümler ve bitkisel otlarla hapşırma probleminizi çözebilirsiniz. Zaman zaman rahatsızlık veren hapşırma, özellikle bahar aylarında alerjik reaksiyonlara bağlı olarak kendini gösterir. Bu gibi durumlarda bitkisel çözümlere başvurarak hapşırma ataklarınızdan kurtulabilirsiniz. Ancak, öncesinde uzman bir hekime başvurarak gerekli testleri yaptırmayı ihmal etmeyin. |
Lema
24 Temmuz 2024 ÇarşambaAlerjik bir durumla karşı karşıya kaldığımda hangi gıdalardan uzak durmalıyım ve hapşırmamı engellemek için daha fazla ne tüketmeliyim? Hapşırmak bağışıklık sistemimi zayıflatabilir mi?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Lema,
Alerjik durumlarla başa çıkarken uzak durman gereken gıdalar genellikle kışısel alerjilerine bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, fındık ve soya gibi yaygın alerjenlerden kaçınmak faydalı olabilir. Ayrıca, baharatlı ve asitli gıdalar da alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
Hapşırmalarını azaltmak için, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini açısından zengin gıdalar tüketebilirsin. Portakal, limon, kiwi, brokoli ve kırmızı biber gibi gıdalar bu konuda yardımcı olabilir. Ayrıca, antihistaminik özelliklere sahip olan zencefil ve yeşil çay da iyi birer seçim olabilir.
Hapşırmak genel olarak bağışıklık sistemini zayıflatmaz; aksine, vücudun zararlı maddeleri uzaklaştırma yöntemlerinden biridir. Ancak sürekli ve yoğun hapşırma, rahatsızlığa ve yorgunluğa neden olabilir. Bu nedenle, alerji belirtilerini hafifletmek için bir uzmana danışmanı öneririm.
Sağlıklı günler dilerim!