Mide iltihabı, mide ve bağırsakların iç kısmının herhangi bir mikrop nedeniyle enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum genellikle tehlikeli bir rahatsızlık belirtisi olmasa da kendini tekrarlayabilme özelliğine sahiptir. Mide iltihabı bulaşıcı olabilir ve genellikle mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, kas ağrıları, üst karın bölgesinde ağrı ve şiddetli ateşlenme ile kendini gösterir. Mide iltihabının önlenmesi ve tedavi edilmesi için doğal karışımlar ve bitkiler kullanılabilir.
Mide İltihabına İyi Gelen Doğal Bitkiler
- Fesleğen: Fesleğenin anti-spazmik ve anti-enflamatuar özellikleri, mide iltihabını önleyici etki oluşturur. Fesleğen suyu tüketerek mide iltihabını engelleyebilirsiniz. Etkisini artırmak için fesleğen suyunu zencefil suyu ile karıştırarak kullanabilirsiniz.
- Zencefil: Zencefilin anti-bakteriyel özellikleri sayesinde mide iltihabına neden olan bakteriler yok edilir. Zencefil, mide bulantısı ve ishal gibi belirtileri de hafifletir. Taze veya kurutulmuş zencefil kullanılabilir. Birkaç adet taze zencefili yıkayıp kabuğunu soyduktan sonra küçük parçalara doğrayın ve bir bardak suya ekleyerek 10 dakika demleyin. Etkisini artırmak için bir tatlı kaşığı doğal bal ekleyebilirsiniz.
- Papatya: Papatyanın mikrop öldürücü özellikleri sayesinde mide iltihabına neden olan mikroplar yok olur. Papatya çayı aynı zamanda ishal, karın ağrısı, gaz ve şişkinliği önler. Taze veya kurutulmuş papatya kullanarak çay yapabilirsiniz. Bir tutam papatyayı bir bardak kaynamış suya ekleyin ve 15 dakika demleyin. Etkisini artırmak için bir tatlı kaşığı limon suyu ve bal ekleyebilirsiniz.
- Muz: Muz, içeriğindeki potasyum ve magnezyum sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve mide iltihabına sebebiyet veren mikropların yok olmasını sağlar. Olgun veya yeşil muz tüketebilirsiniz.
Mide İltihabına İyi Gelen Diğer Doğal Yöntemler
- Kaya Tuzu: Kaya tuzu, mide iltihabına neden olan bakterileri yok edici özelliklere sahiptir. İçeriğindeki elektrolit ve sodyum, vücudun pH seviyesini dengede tutarak mide iltihabının önlenmesine yardımcı olur.
- Karbonat: Karbonat, doğal anti-asit özellikleri sayesinde mide iltihabını önler. 500 ml suya bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı kaya tuzu ve beş çay kaşığı toz şeker ekleyerek gün içinde birkaç kez tüketebilirsiniz. Bu karışım mide iltihabına neden olan bakterileri ve enfeksiyonları kısa sürede giderir.
Uzman Görüşü ve Doğal Yöntemlerin Kullanımı
Mide iltihabını önlemek ve tedavi etmek için doğal yöntemler kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Uzman doktor yardımı alarak kullanacağınız doğal bitkilerin mideye zararlı olup olmadığını öğrenebilir ve tedavi sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Aksi takdirde mide iltihabı etkisini yitirmeden kalıcı hale gelebilir.
|