Kefir Neye İyi Gelir?
Kefir, beyaz renkli ve küçük karnabaharı andıran tanelerden oluşan bir tür mayadır. Tarihte ilk olarak Kafkaslar tarafından kullanılmış olup, Çerkeslerin bu maya ile hazırladıkları koyu ve ekşimsi tatta ayranlar nedeniyle sağlıklı ve uzun ömürlü oldukları düşünülmektedir. Kefir taneleri, insan vücuduna faydalı birçok bakteri içerir ve bu bakteriler şimdiye kadar bilinen bir zarara yol açmamıştır. En iyi sonuçları evde yapılan kefirlerden elde edersiniz. Marketlerde satılan hazır kefirler, evde yapılan kefirlere göre daha az çeşit bakteri içerebilir. Kaliteli ve çeşitli bakteri içeren kefir mayası için üniversitelerde üretilen bakterileri tercih etmelisiniz. Kefir, süte ve yoğurda göre daha değerli bir besin maddesi olup, içerdiği faydalı bakteriler sayesinde besin değerini artırır.
Kefirin Faydaları
- Kefir biyotin kaynağıdır; biyotin, folik asidin ve diğer B vitaminlerinin bağırsakta emilimini kolaylaştırır.
- Sinir sisteminin sağlıklı kalmasını, içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde sağlar.
- Yağların, karbonhidratların ve proteinlerin vücut tarafından en iyi şekilde kullanılması için kilo aldırmaz. Tok tutma özelliği sayesinde diyet programlarında rahatlıkla kullanılabilir.
- Sindiriminin kolay olması çocuk ve bebeklerin beslenmesinde yer almasını sağlar. Çocuğun günlük mineral ve vitamin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
- Kefirin içerisindeki faydalı bakteriler, her gün tüketildiğinde bağırsakların iç yüzeylerini kaplayarak dışarıdan alınan zararlı maddelerin kana karışmasını engeller. Sindirim sistemine birçok faydası vardır; kabızlıkta bağırsak hareketlerini düzenleyerek bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.
- Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlar.
- Kansere karşı koruyucudur. Bağırsak kanserlerine karşı güçlü bir koruyucu etkisi vardır; kefir sayesinde bağırsaklarda ur, polip ve kist oluşumlarını engelleyebilir.
- Akşam yatmadan önce içilecek bir bardak kefir sayesinde uyku problemleri ortadan kalkar.
- Kefir uzun süre tokluk yarattığı için diyet programlarında yer alır.
- Kefirin cilde olan faydaları da vardır; hücrelerin yenilenmesini ve canlanmasını sağlar, cilt kırışıklıklarına iyi gelir. Ayrıca kefir ile yapılan maskeler cilde oldukça faydalıdır.
- Kefir ile saça maske yapılıp 1 saat kadar bekletildikten sonra yıkandığında, kefirdeki E, C, B vitaminleri sayesinde güçsüzleşen saçlar parlak ve canlı olur.
- Kefir kanı temizleyerek karaciğere ve kalbe de faydalar sağlar.
- Hücrelerin kendini yenileme özelliğinden dolayı kuvvetli bir tedavi edici özelliği vardır.
- Nekahet dönemlerinde kullanıldığında iyileşme sürecini hızlandırır.
- Kefiri tek başına tadından dolayı tüketmeyi sevmeyenler, başka tatlarla birleştirerek içebilirler.
Kefirin Diğer Faydaları
Kefir neye iyi gelir konusu oldukça geniş olup sayfalarca anlatılabilir, ancak burada yalnızca en iyi bilinen faydalarına yer vermekle yetindik. Kefirin alerji ve astıma da bilinen faydaları vardır.
|
Annem 55 yaşında ve kemik erimesi rahatsızlığından muzdarip. Doktoru kefir kullanması gerektiğini söyledi. İyi gelip gelmediğine bakamadık çünkü annemin midesi kaldırmıyor. Böyle bir rahatsızlık için tavsiyede bulunacak olan var mı?
Cevap yazMerhaba Sulbiye,
Annenizin kemik erimesi rahatsızlığı için doktorunuzun kefir önerisinde bulunması oldukça yaygın bir tavsiye, çünkü kefir kalsiyum ve probiyotik açısından zengin. Ancak annenizin midesi kefiri kaldıramıyorsa farklı yollara başvurabilirsiniz. Laktoz intoleransı veya hassasiyeti olan insanlar için laktozsuz süt ürünleri tercih edilebilir. Ayrıca kalsiyum ve D vitamini takviyeleri de kemik sağlığını destekleyebilir. Annenizin diyetinde yeşil yapraklı sebzeler, badem ve somon gibi kalsiyum açısından zengin gıdaları artırmak da faydalı olabilir.
Geçmiş olsun.
Iyi günler kemik erimesi varsa eğer bu zamana kadar bir çok ilaç kullanip mide tahribatina yol açmışınızdır. Bu saatten sonra kefir tüketmesi mümkün değil midesi kaldırmaz. Onun yerine süt, peynir, yoğurt tüketimini arttirmalısiniz. Bunu yaparken normal yemek düzenine devam etmelisiniz. Eğer yemek düzeni değişirse zayıflar kilo kaybı kemik erimesini hizlandirabilir.