Gut hastalığı, kandaki ürik asit oranının aşırı derecede artmasından dolayı ortaya çıkan ve yaygın olarak görülen romatizmal hastalıklardan biridir. Eklemlerde ağrı, kızarıklık, şişlik ve aşırı hassasiyet ile kendini belli eden bu hastalık, ilerledikçe kişinin hayatını oldukça olumsuz etkiler. En çok ayak baş parmağını tutan gut hastalığı, ayak bileği, dizler, el parmakları ve dirseklerde de ortaya çıkabilir. Gut hastalığı, ürik asit miktarının azaltılmasını sağlayacak ilaçlar ile tedavi edilir. Ancak bu ilaçlar zaman içerisinde mide ağrısına ve böbrek taşına yol açabilir. Gut hastalığına aynı zamanda bazı yiyeceklerin de iyi geldiği bilinmektedir. Gut hastası olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri, bu hastalıktan kaynaklanan şikayetleri büyük oranda azaltabilir.
- Gut hastalığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinen ısırgan otu, içerisindeki orticosit maddesi sayesinde kandaki aşırı ürik asidin atılmasına katkı sağlar. Isırgan otunun bu faydasından yararlanabilmek için ısırgan otu bitki çayı olarak tüketilebilir.
- Yaban yasemini de kandaki ürik asit miktarının azalmasına yardımcı olan bir bitkidir ve bu bakımdan gut hastalığına oldukça iyi gelir.
- İçerisinde bol miktarda C vitamini bulunan limon, birçok hastalık gibi gut hastalığı üzerinde de oldukça etkilidir. Düzenli limon tüketilmesi, ürik asit seviyesini olumlu etkileyerek gut hastalığına iyi gelir.
- Maydanoz, gut hastalığına iyi gelen bir diğer bitkidir. Salatalarda ya da tek başına tüketilen maydanoz, gut hastalığından kaynaklanan ağrıların azalmasına yardımcı olur.
- Salatalık ve havuç suyunun da gut hastalığı üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bu nedenle yeterli miktarda bu sebzelerin sularının tüketilmesi, gut hastalığından kaynaklanan belirtileri büyük oranda azaltır.
- Elma, gut hastalığına olan faydaları ile bilinir ve düzenli olarak tüketildiğinde gut hastalığının neden olduğu romatizma ağrılarını hafifletir.
- Kiraz, birçok hastalığın yanı sıra gut hastalığına da oldukça iyi gelir. İçeriğinde bulunan yararlı vitaminler sayesinde kandaki ürik asit oranını azaltan kiraz, düzenli tüketildiğinde gut hastalığı üzerinde olumlu etkilerini gösterir.
- Bol su içmek de gut hastalığına oldukça iyi gelir. Su, vücuttaki ürik asidin atılmasına yardımcı olur.
- C vitamini, ürik asit konusunda son derece faydalı bir vitamindir. Aynı zamanda eklemler açısından da önemli olan C vitaminini içeren gıdaların tüketilmesi gut hastalığına iyi gelir.
- Mor rengi ile dikkat çeken çakal eriği, kanda bulunan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olması bakımından gut hastalığına oldukça iyi gelir.
- Kurutulmuş ardıç, ağrı kesici özelliği sayesinde gut hastalığından kaynaklanan romatizmal ağrılara iyi gelir.
- Enginar, gut hastalığına iyi gelen bir sebzedir. İçerisinde bulunan potasyum ve folik asit, kemikler açısından oldukça faydalıdır. Bu nedenle enginar, gut hastalığı üzerinde oldukça etkilidir.
- Yağ içeriği düşük olan süt ürünlerinin tercih edilmesi, gut hastalığından kaynaklanan belirtileri büyük oranda azaltır.
Ekstra Bilgiler
Gut hastalığı ile ilgili olarak, hastaların alkol tüketimini sınırlamaları, özellikle bira ve sert alkollü içeceklerden kaçınmaları önemlidir. Ayrıca, yüksek pürin içeriğine sahip yiyeceklerden (örneğin, kırmızı et, deniz ürünleri ve sakatat) kaçınmak da faydalı olacaktır. Düzenli egzersiz yapmak ve ideal vücut ağırlığını korumak, gut hastalığının yönetiminde önemli rol oynar.
|