bebeklerde karın ağrısı özellikle ilk üç ayda anne ve babaların korkulu rüyasıdır. Hemen hemen her bebek bu ağrı ile başetmek zorunda kalmaktadır. Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte karın ağrısına biriken gaz neden olmaktadırlar. Neden bu kadar gaz birikimi olduğu bilinmemektedir. Genellikle bebeklerde karın ağrısı doğumdan onbeş gün sonra başlar ve 4. Ayda sona erer. Fakat bir yaşına kadar devam ettiği durumlar olabilmektedir. Bebeklerde karın ağrısını belirtileri sayesinde kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Bebeklerde karın ağrısı belirtileri;- Özellikle gece ağlama nöbetleri
- Devamlı emme isteği
- Bebeğin ayaklarını karnına çekmesi
- İnleme
Bebeğiniz yukarıdaki belirtileri gösteriyorsa ve bebeklerde karın ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını merak ediyorsanız aşağıdaki öneriler tam size göre. Şunu unutmayalım ki bebeklerdeki karın ağrısına neden olan kolik dediğimiz dönem son derece önemlidir. Bilinçli ve sağ duyulu olamanız gerekmektedir. Bu dönem geçicidir. Doğru yaklaşım ile bu süreci daha rahat atlatabilirsiniz.
Bebeklerde karın ağrısına ne iyi gelir;
Bebek masajı; bebeklerde gaz nedeniyle oluşan karın ağrısına çok iyi gelen bir kurtarıcıdır. Bebeğinize günde 1- 2 kere uygulayabilirsiniz. Bebek masajı karın bölgesine ve sırtına yapılabilir. Bu masajı yaparken bebek yağı kullanın. Bebek cildinin çok hassas olduğunu unutmamalısınız. Bebek masaji için ellerinizi yağlayın. Sonra göbek deliği çevresine dairesel hareketler ile aşağı doğru sıvazlayın. Yüz üstü yatırarak aşağı doğru sıvazlayın. Ayrıca her emzirmeden sonra bebeği omzunuza yatırın ve sırtına birkaç kez vurun ve mutlaka gazını çıkarmasına yardımcı olun.
Ilık duş; bebeğinizi hergün ılık banyo yaptırın. Ilık uygulama sayesinde daha kolay gazını çıkaracaktır.
Yüz üstü yatırma; yüz üstü yatarken bebekler daha kolay gaz çıkarmaktadır. Bebeğinizi yüz üstü yatırken gözetiminde olması boğulma riski açısından önemlidir.
Gaz ilaçları; bebeklerde karın ağrısına ne iyi gelir sorusuna medikal olarak verilebilecek bir cevaptır. Piyasada gaz ağrısı için ilaç bulunmaktadır. Bunlar genellikle bitkisel ilaçlardır.
Rezene; hem annenin hemde bebeğin kullanabileceği bir alternatiftir. Kaynayan suda bir tatlı kaşığı rezeneyi demleyin. Anne günde 1- 2 fincan içerse bebekte karın ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca bebeğede bir çay kaşığı kadar verebilirsiniz.
Sıcak uygulama; herhangi bir bezi ısıtıp karın bölgesine koyabilirsiniz. Yalnız sıcaklık kontrolünü iyi yapmalısınız. Çünkü bebek cildi hassas olduğu için yanıklar oluşmamalı.
Ayrıca anneyede bir takım görevler düşmektedir. Anne beslenmesi gaz yapacak yiyecekler içermemeli. Bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelidir. Bol bol gaz sancısı azaltacak bitki çayları içmelidir. Ayrıca stresli olmamaya dikkat etmelidir.