Egzamaya Ne İyi Gelir; Egzama; Birçok farklı sebep ile kendini gösteren ciltte kaşıntı, kabarıklık, şikinlik ve kızarılıklı tarzı belirtiler ile ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Egzama hastalığının birçok alt türü bulunur. Egzama tıp dilinde dermatit olarak adlandırılır. Egzamanın oluşum nedenleri henüz tam olarak ortaya koyulamasa da genetik etkenlere bağlı olduğu konuşulur. Bunun yanı sıra çevresel etkenler, hava koşulları ve alerjenler de egzama neden olabilir. Egzama hastalığı bulaşıcı değildir. Uzun süreli bir hastalıktır ve tedavi edilmediği sürece egzama ile beraber astım ve saman nezlesi de meydana gelebilir. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı egzama belirtileri iyice bilinmeli ve rastlandığı an gerekli tedbirler alınmalıdır.
Egzama sık olarak; el, yüz, ayak parmakları, güneş ışınlarına maruz kalan vücut bölümlerinde ortaya çıkar.
Egzamaya Ne İyi Gelir; Yapılması Gerekenler
- Egzama da dikkat edilmesi gereken nokta egzamalı olan bölümün sıcak su ile temasından uzak tutulmasıdır. Sıcak su egzama belirtilerini azdırır.
- Egzama yaraları kaşınmamalıdır.
- Uçuk hastası olan bireylerden uzak durulmalıdır.
- Çiçek aşısı olmamak gerekir. Normalde gerekli olan çiçek aşısı egzama olan bireylerde risklidir.
- Deri hassas olduğu için cildin tahriş olmasına neden olan her türlü maddeden uzak durulmalıdır.
- Hem kendi hijyenine hem de yaşam alanının hijyenine özen göstermelidir.
- Asitli, yağlı, baharatlı besinlerden uzak durulmalıdır.
- Taze meyveler ve sebzeler bol bol tüketilmelidir.
- Egzama olan bölüme sabun kullanılmamalıdır.
- Evdeki ortam devamlı nemli olmalıdır, kuru yada fazla sıcak, fazla soğuk olmamalıdır.
- Terlemenin önüne geçilmelidir, terletmeyen kıyafet seçimi yapılmalıdır.
- Süt, peynir ve yoğurt tarzı besinler özellikle çocuklarda egzamanın azmasına sebep olur.
Egzamaya Ne İyi Gelir; Bitkisel Yöntemler
Papatya kremi; En az hidrokortizonlu kremler kadar egzama üzerinde etkilidir. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre papatya kremş egzama tedavisinde %60 oranda başarı sağlar. Egzama semptomlarından kaşıntı ve yanma hissini hafifletir. Egzama hastalığın cildin nemlendirilmesi oldukça önemlidir. Cildin nemlenmesi için doğal şifa kaynağı papatya yağı kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta papatya alerjisidir. Eğer papatya alerjiniz varsa papatya kremi kullanmanız tavsiye edilmez.
Defne yaprağı; Egzama tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Sıcak su içinde kurutulmuş yada taze defne yapraklarını 5 dakika kaynattıktan sonra karışımı ciltte egzama olan bölgeye uygulayın.
Meyan kökü; Meyan kökünden elde edilen krem egzama belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Meyan kökü jeli egzama kaynaklı kızarıklık, kaşıntı ve su toplamalarını 15 gün içinde yok eder.
Aloe vera; Etli sapları su depolayan ve yaprak dökmeyen bir bitkidir. Aloe vera jeli oldukça berraktır ve egzama tedavisinin yanı sıra cilt yanıklarında da kullanılır. Yapısında bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan maddeler bulunur. Bu sayede egzama kızarıklıklarını tedavi eder, cildin tahriş olan kısımlarını onarır. Egzamalı olan bölgeyi yıkayıp kuruladıktan sonra aloe vera jelini kullanın.
Lavanta; Cildin yumuşamasını ve toksinlerden arınmasını sağlar. Antiseptik niteliklidir ve yatıştırıcıdır. Egzama kaynaklı kaşıntı ve sızıyı alır. Egzamaya iyi gelmesi için lavantayı duş aldığınız suyun içine birkaç damla damlatmanız yeterli olur. Veya egzamalı bmlgeye dışarıdan da lavanta sürebilirsiniz. Fakat eğer hamile iseniz yada bebek emziriyorsanız lavantanın kullanımı tavsiye edilmez.
Kına; Doğal yol ile el ve saç boyasında kullanılan kına egzama tedavisinde etkilidir. Tereyağ ile kına karıştırılır ve egzama olan bölgeye sürülür. Bir süre beklettikten sonra soğuk su ile yıkanır. Bu işlemi uzun süre uygulayın.
Beyaz dut; Yumurta sarısı ve ezilmiş beyaz dut karıştırılır. Bu karışım egzama olan bölgede bir süre bekletilir ve daha sonra ılık su ile durulanır.
Sarı Kantaron; Sarı kantaron kremi iltihapları kurutur, egzama belirtilerini azaltır. Günde 2 defa egzama olan bölgeye kalın olmayacak şekilde sürülür. Krem dışında sarı kantaron çayının düzenli tüketimi de egzamaya iyi gelir.
Bunların dışında bitkisel olarak egzamaya ne iyi gelir; adaçayı, kekik, süpürge otu tohumu (funda tohumu), ısırgan otu, organik sirke.
Egzamaya Ne İyi Gelir; Krem Ve İlaçlar,
Sudokrem, Dermovate krem, Pruzon krem, Momecan krem, Mecit efendi aynısafa kremi, Ardıç katran özlü krem, Eumovate krem, Advantan, Hipokort, Ketoral, Dermatop, Bepnathen plus krem.
Egzama tedavisinde kullanılam krem ve ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Aksi takdirde bilinçsiz kullanılan kremler yan etkilere sebep olur ve daha riskli durumlar meydana gelebilir.