Halk arasında karın şişliği, aynı zamanda hazımsızlık olarak da ifade edilmektedir. Karın üst bölgesinde, midenin olduğu kısımda meydana gelen şişkinlik bu durumu tanımlar. Karın şişliği bir hastalık değildir; yemeklerden sonra ortaya çıkar ve aşırı yemek yemekten kaynaklanan, hazmedilmesi zor yiyeceklerin verdiği rahatsızlık sonucu oluşur. Karın Şişkinliğini Gideren Nane ve Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır? Karın şişkinliğini gidermek için ilk olarak oda sıcaklığında beklemiş bir bardak ılık suyu yudum yudum içerek yemeğe başlamanız önerilir. Ancak çok soğuk su içmekten kaçınmalısınız, çünkü bu durum midede gaz yaparak hazımsızlığa neden olabilir. Hazımsızlık yaşayan kişiler, yemek düzeni ve yaşam tarzında bazı düzenlemeler yaparak midelerinde oluşan şişkinliği azaltabilirler. Şişkinliği önlemek için yapacağınız bitki çaylarını düzenli bir şekilde tüketmek hazımsızlıktan korunmanıza yardımcı olur. Nane ve papatyayı iyice kaynamış olan bir bardak suyun içerisine birer tatlı kaşığı atarak demleyiniz. Bu çayı sabah ve akşam olmak üzere iki kez için. Nane, bağırsakları çalıştırma özelliğine sahiptir. Ayrıca, yemeklerden sonra bir miktar kereviz sapını çiğneyerek vücudunuzun su dengesini koruyabilir ve gerekli olan potasyum ve sodyum minerallerini alabilirsiniz. Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir, Keten Tohumu Nasıl Kullanılır? Kahvaltı sofralarınızda yoğurda katarak kullanacağınız bir tatlı kaşığı keten tohumu, bağırsaklarınızı doğal olarak yağlandırır ve hiçbir şekilde şişkinlik oluşturmaz. Aksine, toksinleri dışarı attığı için sindirim sisteminizi oldukça rahatlatır. Aşırı yemek yemek, fazla yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketmek, sigara içmek, üzüntü ve stres gibi faktörler şişkinliğe neden olabilir. Evde yapabileceğiniz ufak dokunuşlarla bu sıkıntıyı hafifletebilirsiniz. Örneğin, bir bardak suyun içerisine bir çorba kaşığı elma sirkesi karıştırarak ve bir çay kaşığı bal ekleyerek günde üç defa içmek hazımsızlığı önleyebilir. Ayrıca, rezene tohumlarını bir havanda döverek salata ve yemeklerinize katabilirsiniz. Zencefil, sindirim sistemini rahatlatma özelliği ile bilinir ve gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Karın Şişkinliğine İyi Gelen Zencefil Nasıl Tüketilir? Ağır ve yağlı yemekler yendikten hemen sonra bir miktar zencefilin içerisine tuz katarak ağızda çiğnemek hazımsızlığı giderebilir. Ayrıca, zencefil ile yapacağınız çayın içerisine iki çay kaşığı limon suyu ve bir miktar tuz ekleyerek tüketebilirsiniz. Diğer Doğal Yöntemler Zencefil, ısınma özelliği sayesinde terlemeyi artırarak vücuttaki toksinleri dışarı atar. Hazımsızlık çoğu zaman mide asitlerinin artmasıyla meydana gelir. Bu asitlerin anlık geçiştirilmesi ve rahatlaması için soda içilebilir. Bu sayede midede biriken gazlar geğirme yoluyla dışarı çıkar. Yemeklerin ardından bir çay kaşığı karbonatı bir su bardağına karıştırarak içmek, anında karın şişkinliğini giderebilir. Ayrıca, tarçın bağırsaklardaki hareketleri artırdığı için karın şişkinliğini giderir. Tarçın tozunu yemeklerin üzerine serpiştirerek ya da çay olarak tüketerek hazımsızlık sorununu hafifletebilirsiniz. |