{ "title": "Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Ses-Kisilmasina-Ne-Iyi-Gelir-64597.jpg", "date": "19.01.2024 18:22:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ses kısılmasına ne iyi gelir, seste meydana gelen çatallaşma, boğuklaşma gibi durumlara ses kısılması denir. Gırtlak altında meydana gelen rahatsızlıklar sesin cılız ve daha kısık çıkmasına neden olur. Gırtlak üstünde meydana gelen problemlerde ise ses daha kalın çıkar. Ağız içi rahatsızlıklarda da ses burundan çıkmaya başlar. Ses kısılması, bağırma, sigara kullanımı, alkol kullanımı, fazla konuşmak, hava kirliliği, gırtlak iltihabı, boğaz reflüsü, ses tellerinde titreşim sorunları, nörolojik bozukluklar, gırtlak kanseri gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Yutkunma bozukluğu, boğaz ağrısı, fısıltıyla konuşma ya da hiç konuşamama ise ses kısıklığı belirtileri arasında yer alır.

Ses kısılmasına ne iyi gelir?

Zerdeçal: Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar için oldukça etkili bir baharat olan zerdeçal, ses kısıklığı tedavisinde kullanılabilir.1 çay kaşığı zerdeçal tozu 1 su bardağı ılık suya eklenip gün içinde iki defa içilebilir.

Zencefil: Birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan zencefil ses kısılması tedavisinde de kullanılan bir bitkidir. Ses kısılması için yaygın şekilde kullanılır. Mukoza sağlığını iyileştirerek üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı iyi gelir. Salatalarda ya da çay şeklinde hazırlanıp ses kısılması için kullanılabilir.

Bal: Ses kısılması için yaygın olarak kullanılan bir diğer besindir. Doğal antibiyotik etkisi sayesinde ses problemlerine karşı iyi gelir. Boğazı nemlendirerek mikropları öldürücü etkiye sahiptir. Gün içinde bir yemek kaşığı direkt olarak tüketilebilir. Bal karabiber gibi etkili bir baharatla da karıştırılarak tüketildiğinde ses kısılmasına karşı iyi gelir.

Soğan: 3 tane soğan kalın bir şekilde doğranır. Tencereye su koyularak soğanlar içine atılır ve 45 dakika kaynatılır. Süre dolduktan sonra süzülerek soğan suyu bir bardağa alınır ve içine bir miktar bal ve limon suyu eklenip içilir. 1 su bardağı karışım 2 saat içinde yudum yudum ağır bir şekilde içilmelidir.

Elma sirkesi: Ses kısıklığı ve boğaz ağrısı tedavisinde alternatif bir reçetedir. Antimikrobiyal etkisi sayesinde boğaz enfeksiyonlarına karşı iyi gelir. 1 su bardağı suyun içine bir yemek kaşığı eklenerek tüketilebilir.

Tuzlu su: Ses kısıklığı için oldukça etkilidir. Gargara suyu olarak hazırlanarak boğaz temizliğinde kullanılabilir. Kısıklığa yol açan mukus sebepli problemleri giderir.

Limon: Ses kısıklığı tedavisinde kullanılan limon, boğazın nemlenmesini sağlar. Mukus kaynaklı kısılmalarda limon kullanılabilir. Limon C vitamini bakımından zengin bir kaynak olduğu için bağışıklık sistemini de kuvvetlendirerek enfeksiyon hastalıklarına karşı iyi gelir. Bir su bardağı ılık suyun içine yarım limon suyu eklenip içildiğinde ses kısılmasına faydalı olur.

Sarımsak: Çok eski yıllardan beri ses kısılmasına iyi gelen bir bitki olarak kullanılmaktadır. İltihap sebebiyle yaşanan ses kısıklığında hızlı bir şekilde iyileştirme sağlar. Bir diş sarımsakla birlikte bir tane karanfil ağız içinde emilirse ses kısılması tedavisinde faydalı olur.

Acı biber: Ses kısılması için en doğal ve etkili ürünlerden biridir. Enfeksiyon, tahriş, ağrı ve boğaz şişmesine karşı faydalıdır. 1 yemek kaşığı balın içine yarım çay kaşığı kırmızı acı biber eklenir. Üzerine bir su bardağı ılık su eklenerek karıştırılır ve içilir.

Buhar tedavisi: Boğaz kuruluğu ve ses kısılması için buhar tedavisinden yardım alınabilir.
" } ] }