{ "title": "Rezene Neye İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Rezene-Neye-Iyi-Gelir-26844.jpg", "date": "19.01.2024 03:28:42", "author": "Nehir Arıca", "article": [ { "article": "Rezene neye iyi gelir, sorusu bitkinin birçok kullanım alanı olduğu hususuna dikkatimizi çekmektedir. Kullanım alanlarına geçmeden önce bitkinin yetiştiği iklim şartlarına değinelim. Raziyane olarak da bilinen bitki, kültür yetişen bir bitki olması yanında, Akdeniz iklim şartlarında yetişme imkânı bulmuştur ve dünyanın bu iklim özelliklerine sahip birçok yerinde yabani olarak yetişen türüne de rastlanmıştır. Bitki, 2 m. Boyunda, dik, çıplak, mavimtırak, mumlu ve yapışkan bir yapıya sahip çok yıllık otsu bir bitkidir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar. Tohumların dökülmemesi için meyveler olgunlaşmadan Ağustos-Eylül aylarında biçilmelidir.

Rezene neye iyi gelir, özellikle hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır, bunları irdeleyelim. Bitkinin meyveleri, tohumları, yaprakları ve bitkiye ait soğanları alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır.

Rezenenin kullanım alanları

Bitkinin hazım faaliyetlerini tahrik etme özelliği nedeniyle gaz çıkartıcı etkisi vardır. Bu özelliğinden ötürü küçük çocuklarda ve bebeklerde mide şişkinliğini gidermek maksadıyla üretilen ilaçların etken maddesidir. Sindirim sisteminde oluşan krampları gidermekte etkilidir. Hazımsızlık sorununu ortadan kaldırır. Sindirim sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan migren gibi baş ağrılarını giderici etkisi vardır. Süt bezelerinin hareketini hızlandırıcı etkiye sahiptir bu nedenle anne sütünü artırmak maksadıyla kullanılır.

Bunların dışında halk tababetinde rezene neye iyi gelir ve hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır onları sıralayalım. Mesane rahatsızlıklarında, böbrekte kum sorununda, öksürük, boğmaca, nefes darlığı, ses kısıklığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında, akciğer hastalıklarında, astım kramplarında, bağırsak parazitlerini temizlemekte, ağız kokusunu gidermekte, diş ve diş eti hastalıklarında, adet düzensizliklerinde, sancılı adetlerin giderilmesinde, vücuttaki ödemi atmakta kullanılır.

Ayrıca provitamin A, vitamin C ile B grubu vitaminleri başta olmak üzere kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri açısından oldukça zengin olması nedeniyle kemik yapısının sağlamlaşması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça faydalı bir antioksidandır.

Haricen kullanımı açısından rezene neye iyi gelir kısaca onları da ele alalım. Bitki haricen göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Rezene çayı bir pamuk yardımıyla gözlere uygulanarak gözün dezenfekte edilmesi sağlanır. Bu şekilde göz kapağı iltihabı ve gözlerde yorgunluk gibi rahatsızlıklar giderilir ve bu işlem ile görmeyi kuvvetlendirmek amaçlanır.

Bitkinin tohum ve yaprakları yemeklere eklenerek tüketilebilir. Lakin rezene çayını kullanmak daha tesirli olacaktır. Rezenenin hafifçe dövülmüş tohumlarından 1 çorba kaşığı kadar alınır, 400 ml. Su ile haşlanır ve daha sonra 2 saat demlenmeye bırakılır. Elde edilen bu çaydan günde 4 defa yemeklerden evvel bir çay bardağı içilir. Rezene çayının aşırı tüketimi çeşitli yan etkilere neden olabilir.
" } ] }