{ "title": "Öksürüğe Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Oksuruge-Ne-Iyi-Gelir-47149.jpg", "date": "23.01.2024 06:57:31", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Öksürüğe Ne İyi Gelir, Kış aylarının gelmesi işe karaciğerdeki havanın nezle, grip ve çeşitli rahatsızlıklar sonucu ortaya hızla çıkan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın etkeni enfeksiyon, balgam oluşumu veya yabancı cisimler neden olabilir. Kişi öksürük olayını ilk başlarda pek önemsemez. Fakat düzenli olarak sürekli devam eden öksürük kişiye oldukça rahatsız eder. Öksürüğün genel olarak en büyük nedeni akciğer enfeksiyonun var olduğuna işaret eder. Öksürüğe neden olan olaylardan biri de soluduğumuz havanın oksijen oranının dengesiz olması ve solunan havada ciğerimize yapışacak olan maddeler içermesi olabilir. Örneğin duman solumak öksürüğün nedenleri arasındadır. Çünkü duman akciğer ve soluk borusuna yapışarak gıcık oluşumuna bu da öksürüğün meydana gelişini tetikler.

Öksürüğe Ne İyi Gelir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bal ve Kekik Karışımı: Bal ve kekik içerisinde bulundurduğu antibiyotik bileşeni sayesinde vücutta özellikle üst solunum yollarında oluşan enfeksiyonlara karşı etki gösterir. Ayrıca bal ve kekik bronşit gibi hastalıklara da karşı önleyici rol alır. 1 çay bardağı bal ile 3 tatlı kaşığı kekik karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra 3 öğünde 1'er tatlı kaşığı kullanılmalıdır. Bu karışım öksürüğü kesmeniz de yardımcı olur.

Karabiber Çayı: Kara biber baharatı üst solunum yolunda oluşan balgamı sökmeye yardımcı olur. Balgamın atılması ile öksürüğün kesildiği görülür. Kuru öksürük ve balgamlı öksürüğü kesmek için bir buçuk çay kaşığı karabiber tozunu 2 yemek kaşığı bal ile karıştırıldıktan sonra üzerine kaynar su dökülür. Döküldükten sonra 10-15 dakika demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra bu karışım günde 2 öğün sabah ve akşam olmak üzere yemeklerden önce tüketilmesi uygundur.

Ilık süt: Ilık süt kullanımı üst solunum yolundaki balgamı yumuşatarak gıcık oluşumunu engeller. Oluşan balgamı sökerek öksürüğü ortadan kaldırmasında yardımcı olur. Ilık süt kimyasal yapı bakımından soluk borusundaki madde ile temas haline geldiği zaman verdiği ısı değeri diğer ılık içeceklere göre daha fazladır. Bu yüzden ılık süt balgamı söktürücü özelliği sahiptir. Balgamın sökülmesi ile öksürüğün azalması görülür.

Pekmez: Öksürüğün ortadan kalkmasına neden olan birçok çözüm yolu bulunur fakat en etken yolu ise pekmezdir. Öksürüğü söktürücü olanlar arasında en doğal ürün olarak bilinir. Pekmezi kullanırken mutlaka ılık olarak tüketmek gerekir. Çünkü tıpkı ılık sütteki gibi aynı etkiyi oluşturarak balgam ve balgama neden olan yapıyı birbirinden ayırır ve öksürüğün yok edilmesini sağlar. Hasta olan kişiler pekmezin çok fazla çeşidi olduğu için hangi çeşidin daha iyi geleceğini problem ederler. Bu yüzden üzüm pekmezi yerine dut pekmezinin kullanılması hasta olan kişiye daha faydalı olur. Pekmezi sade içebildiğiniz gibi içerisine 2 çay kaşığı karabiber koyarak cezveye alınır. Bu karışım ocak üzerinde 2-3 dakika kadar bekletilir. Ocak üzerinden alınan bu karışım ılımaya bırakılır. Ilıdıktan sonra bu karışım tüketilerek öksürüğe, bağışıklık sistemine ve kan yapımına katkıda bulunur.

Limon ve Portakal: Limon, portakal ve diğer bütün turunçgiller C vitamini bakımında oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Günlük olarak C vitamini tüketimini öksürüğü ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Limon tüketimi gerçekleştirirken üzerine karabiber ekleyerek tüketmeniz öksürüğü daha hızlı bir şekilde keseceği bilinir. Limon, portakal ve turunçgiller öksürüğün yanı sıra grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı vücut direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ananas: Ananas tropikal bir meyve olmasının yanı sıra öksürük ve akciğer rahatsızlıklarının giderici etkiye sahip olan bir meyve türüdür. Ananas içeriğinde bulunan bromelanin bileşimi sayesinde akciğer içerisinde oluşan iltihaplanmaya giderir. Solunum yolundaki iltihabı çözerek öksürüğü azaltıcı etkiye sahiptir.

Bol Su: Öksürük çok şiddetli olduğu zaman boğazda tahrişe neden olur. Bazen de gırtlakta tahrişle birlikte gıcık ve öksürüğün acı verici duruma gelmesi görülür. Bol bol su tüketimi boğazı yumuşatarak boğaz ağrısına neden olan öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Burada önemli olan suyun ne çok soğuk ne de çok soğuk olması değil ılık olması gerekir.

Buhar Tedavisi: Solunum güçlüğü çeken kişilerde öksürüğü azaltmak için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Buhar tedavisi akciğer içerisinde yer alan bronşlara açarak öksürüğü azaltır. Aynı zamanda burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısını da iyi gelmektedir.

Ihlamur Çayı: Halk arasında öksürük denilince ilk akla gelen bitki çaylarından biri olarak bilinir. İçerisinde bulunan bileşenlerden dolayı iltihap giderici, ağrı kesici- tahriş önleyici ve boğazı yumuşatarak öksürüğü azaltıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden öksürüğe karşı günde 3 bardak ıhlamur çayı tüketilebilir. Ihlamur çayı tedavi amaçlı tüketilirken çayın içerisine eklenmemelidir. Şeker çay içerisindeki bileşenlerle reaksiyona girerek etkisini kaybeden.

Ayva Çayı: 1 çay kaşığı parçalanmamış ayva tohumu 1 su bardağı su içerisinde ortalama olarak 5-10 dakika demlenir. Demlendikten sonra tüketimi gerçekleşir. Genel olarak bitki çayları hafif etkiye neden oldukları için her öğünden 30 dakika önce veya her öğünden 2 saat sonra çayı tüketmeniz öksürüğü yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisini gösterir.
" } ] }