{ "title": "Migrene Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/migrene-ne-iyi-gelir-1338.jpg", "date": "20.01.2024 03:31:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Migrene ne iyi gelir, migren başın bir kısmını tutan ağrı olarak tanımlanır. Erkeklere oranla kadınları daha fazla etkileyen migren için yaşam tarzı önemli bir ayrıntıdır. Migren ataklarının 4-74 saat arası sürdüğü bilinmektedir. Migrenin neden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, sinir sisteminde meydana gelen ve damarsal sorunlardan açığa çıkan bir bozukluk nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. Çevresel ve kalıtımsal etkenlerinde migrene sebep olacağı hakkında görüşler bulunmaktadır. Sigara, stres, yemek yeme alışkanlıklarında değişiklik gibi durumlarda migrenin açığa çıkmasına sebep olabilir. Migren ağrılarında baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı ve kusma yaşanabilir. Ağrı zonklayıcı tarzda olur ve gün içinde artarak devam eder. Hasta ışığa ve sese karşı duyarlıdır. Migren atakları hafif seyirliyse basit ağrı kesicilerle ağrı kontrol altına alınabilir. Ancak atak sayısı fazla ve şiddetli olan kişiler ağrı kesicilerle ağrıyı kontrol altına alamaz. Bu nedenle mutlaka bir uzmandan tedavi için destek alınmalıdır. Hasta öncelikli olarak ağrının neden kaynaklandığını tespit etmeli ve bu yönde çalışmalar yapmalıdır. Ağrı kesici haricinde fizik tedavi yöntemleri de migren için kullanılmaktadır. Fizik tedavide masaj ve akupunktur uygulanarak yaşanacak atakların etkisi azaltılmaktadır.

Migrene ne iyi gelir?

Elma sirkesi: Sağlık için faydalı olan besinlerden biridir. Migren tedavisi dahil pek çok rahatsızlık için elma sirkesinden yardım alınabilir. Elma sirkesi, kemik ağrılarına karşı iyi gelir ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Kan şekerini kontrol eder. Bir su bardağı suyun içine bir yemek kaşığı elma sirkesi eklenerek içildiğinde migrene karşı iyi gelir. Başlangıçta bir su bardağı içilemiyorsa ölçüler yarı yarıya azaltılabilir.

Buz: Gerginlik sebebiyle yaşanan migren ağrıları için buz kullanılabilir. Buzun uygulandığı bölgede uyuşturucu etkisi bulunmaktadır. Migren ağrılarının başlayacağı hissedilmişse hemen buz uygulanabilir. Buz tedavisiyle birlikte sıcak kompres uygulandığında tedavi daha etkili olur. 15 dakika sıcak ve soğuk değişimli olarak migren tedavisi için uygulanabilir.

Nane: Sinirlerin yatışmasını sağlayan nanenin, bilimsel olarak migrene iyi geldiği kanıtlanmıştır. Nane çay şeklinde hazırlanıp bal eklenerek tüketildiğinde migrene karşı anlık rahatlama sağlanabilir.

Biber: Kan dolaşımını arttıran etkisiyle migren tedavisinde kullanılabilir. Bir su bardağı ılık suyun içine yarım tatlı kaşığı acı kırmızı biber eklenerek karıştırılır. Bu şekilde içilmesi zor olduğundan bir miktar balla karışım tatlandırılabilir. Ayrıca limon suyu sıkılabilir.

Papatya: Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi olan papatya migrene karşıda iyi gelir. Papatya çay şeklinde hazırlanıp migren için düzenli kullanıldığında olumlu sonuçlarından yararlanılabilir. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya bir su bardağı suyun içine eklenerek bir iki dakika kaynatılır. Çay gün içinde 3 defa içilebilir.

Zencefil: Migrene ne iyi gelir dendiğinde zencefilden söz edilebilir. Pek çok bitki gibi sağlığa geniş yelpazede katkıda bulunan zencefil migren ağrılarını yatıştırmak amacıyla düzenli kullanılabilir. Migren dışında kas ağrıları, mide bulantısı gibi durumlarda da ilk başvurulacak bitkilerden biridir. Zencefil migren için çay olarak hazırlanıp, bal ve limonla tatlandırılarak içilebilir.

Feverfew: Migren için oldukça faydalı olan ancak pek bilinmeyen bir bitkidir. Kaslarda oluşan spazmı giderici özelliği bulunmaktadır. 1 su bardağı suyun içine yarım tatlı kaşığı feverfew ve nane eklenerek yarım saat kaynatılır. Karışım süzgeçten geçirilerek tüketilir. Bitkinin kapsülleri de migren tedavisi için önerilmektedir.

Kahve: İçeriğinde kafein barındıran kahve, migrene karşı iyi gelir. Ataklar hissedildiğinde günde birkaç defa kahve içildiğinde ağrının azaldığı fark edilecektir. Kahve migren atakları için anlık çözüm olabilir.

Masaj: Baş kısmına hafif hareketlerle masaj yapıldığında migrene karşı faydalı olur. Dairesel hareketlerle belli noktalara yapılan masaj anında ağrı kesici özelliği olan bitkisel yağlardan yardım alınabilir.

Veba otu: Yapılan çalışmalar sonucu veba otunun migren için olumlu sonuçlar verdiği bilgilerine ulaşılmıştır. Kan damarlarında kasılmaları engelleyici etkisi bulunan veba otu, migren için kullanıldığında yaşanacak atakların süresini uzatarak, daha az atak geçirmeyi sağlar.

Mabet ağacı: Kan dolaşımını düzene sokan bir bitkidir. Migren ağrıları kan dolaşımı düzensizliği sebebiyle ortaya çıktığında bu bitkisinden yararlanılabilir. İltihap giderici etkisi bulunmaktadır. Bitki kullanılan ilaçlarla etkileşim yaratacağından dikkatli kullanılmalıdır.
" } ] }