{ "title": "Kalp Çarpıntısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Kalp-Carpintisina-Ne-Iyi-Gelir-64239.jpg", "date": "19.01.2024 23:38:00", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kalp çarpıntısına ne iyi gelir, kalbin normalden daha hızlı olarak çarpması kalp çarpıntısı olarak tanımlanır. Kullanılan bazı ilaçlar, stres, yorgunluk, egzersizler kalp çarpıntısına neden olabilir. Endişeye yol açan bir durum olsa da nadir durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulur. Kalp çarpıntısı tedavisi genelde düzensiz ve devam eden çarpıntılarda uygulanır. Kalp çarpıntısıyla birlikte boyun ve boğaz bölgesinde normal dışı bir durum hissedilir. Yatıldığında ya da ansızın ayakta çarpıntı başlayabilir. Kalp çarpıntısı eğer birkaç saniyeden fazla sürüyorsa, devamlı tekrar ediyorsa ve daha önceden bir kalp hastalığı geçmişi varsa mutlaka bir doktora gidilmelidir. Ayrıca çarpıntıyla birlikte bayılma, nefes darlığı, şiddetli baş dönmesi ve göğüste keskin ağrı varsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kalp çarpıntısı, aşırı stres, depresyon, yoğun egzersiz, kafein tüketimi, nikotin kullanımı, gebelik ya da menopoz döneminde değişen hormonlar, ateş, soğuk algınlığı ve öksürük için kullanılan ilaçlar sebebiyle oluşabilir. Bazı durumlarda tiroit bezinin aktif şekilde çalışması kalp çarpıntısına yol açabilir.

Kalp çarpıntısına ne iyi gelir?

Aslan otu: Aslankuyruğu otu olarak da bilinen bitki nane ailesine aittir. Ufak pembe çiçekleri bulunan bitki kalbi güçlendirmek amacıyla kullanılabilir. Stres, sinir gibi sebeplerden dolayı yaşanan kalp çarpıntısı için aslan otu oldukça faydalı olur. Uyku bozukluklarına karşıda oldukça faydalı bir bitkidir. Bitki çay şeklinde hazırlanarak kullanılabileceği gibi tentür ve sıvı ekstrakt olarak da kullanılabilir. Gebelerin bu bitkiyi kullanması güvenilir değildir.

Alıç bitkisi: Gül ailesine ait olan bitki, kalp ve dolaşım hastalıklarına karşı faydalıdır. Geçmişten günümüze kalp hastalıklarının tedavisinde alternatif olarak alıç bitkisinden yararlanılmaktadır. Kalp yetmezliğine karşı faydalı olduğu çalışmalar sonucu ispatlanmıştır. Alıç bitkisi, kalp çarpıntısı, damar sertliği gibi durumlarda kullanılabilir. Bitkinin yaprağı, çiçeği ve meyvelerinden yararlanılabilir.

Çarkıfelek: Beyaz, mavi ve mor çiçeklere sahip olan bitki bir tür sarmaşık çeşididir. Bitkinin sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi olduğu yapılan çalışmalar sonucu elde edilmiştir. Sinir sebebiyle meydana gelen kalp çarpıntısı için bitkiden yararlanılabilir. Diğer bazı bitkilerde olduğu gibi kullanılan ilaçlarla etkileşim yaratabilir ve bazı yan etkileri olabilir. Kullanılan ilaç varsa mutlaka bilir bir kişiden onay alınarak kullanılması gerekir.

Kava kava: Oldukça büyük çalı bitkilerinden biridir. Kök kısmı gelişmiş ülkelerde anksiyete tedavisinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Sakinleşmek ve yatışmak için bitki tentür şeklinde kullanım için uygundur. Kalp çarpıntısını gidermek için kava kava bitkisinden yararlanılabilir.

Mercan köşk: Kalp çarpıntısına ne iyi gelir sorusunun cevaplarından biri olan mercan köşk bitkisi mide problemlerine iyi geldiği gibi kalp çarpıntısına karşıda iyi gelir.

Ballıbaba: Bitki kaynatılarak tüketilir. Özellikle yemeklerle birlikte kullanılması önerilir. Kalp çarpıntısı yaşandığında ballıbaba bitkisinden yararlanılabilir.

Kabuk tarçın: Kalp çarpıntısı yaşandığında kabuk tarçından bir parça koparılarak ağızda çiğnendiğinde kalp çarpıntısına karşı çözüm getirilebilir. Tarçın kabuğu kalp çarpıntısını hafifletici etki yaratır.

Ihlamur: Kaslarda gelişen spazmı önleyici etkisi bulunan ıhlamur, çay şeklinde hazırlanarak kalp çarpıntısına karşı kullanılabilir.

Öksürmek: Kalpte çarpıntı başladığında kalp ritmini normale sokmak için öksürmek oldukça faydalı olur. Öksürük ritmi düzenleyerek normale dönmesini sağlar.

Pozisyon değişikliği: Kalpte başlayan çarpıntı anında paniğe kapılmadan pozisyon değiştirmek çarpıntıyı geçirmek için oldukça faydalıdır. Pozisyon değiştirip, derin nefes almak anında çarpıntıya çözüm olabilir.

Soğuk su: Sinirler üzerinde uyarıcı etkisi sağlayan soğuk su çarpıntıya karşı iyi gelir. Çarpıntı yaşandığında yüzü soğuk suyla yıkamak oldukça faydalıdır.

Derin nefes almak: Kaygı, stres, depresyon gibi sebeplerden dolayı yaşanan kalp çarpıntısında derin nefes alarak kalp ritmi normale döndürebilir. Derin nefesle birlikte kollar yanlara doğru açılarak göğüs gerilir. Bu eylem çarpıntıya karşı oldukça faydalıdır.
" } ] }