{ "title": "Hazımsızlığa Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Hazimsizliga-Ne-Iyi-Gelir-97996.jpg", "date": "19.01.2024 21:34:29", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Hazımsızlığa Ne İyi Gelir, Hazımsızlık genellikle yemek yedikten sonra gaz, şişkinlik, bulantı ve ağrı gibi şikâyetlerle ortaya çıkan rahatsızlıktır. Ayrıca hazımsızlığa neden olan canlı vücudunda belli başlı hastalıklarda neden olmaktadır. Bu hastalıklar midede görülen reflü veya ülser safra kesesi ve pankreas hastalıkları gibi sindirimde görev alan yapılarda aksaklıklar sonucu ortaya çıkar. Hazımsızlığın nedeni yeme alışkanlıkları, hazır gıdalar, işlenmiş olan yiyecekler, çok ağır ve çok yağlı besinler, gece geç saatlerde yemek yemek ve hızlı yemek yemek hazımsızlığa neden olur. Hazımsızlık problemleri çok şiddetli bir şekilde ise yani kişide kusma, kilo kaybı, yutma güçlüğü gibi belirtiler görülüyor ise mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Fakat hazımsızlık çok şiddetli değil beslenme alışkanlığına bağlı gerçekleşiyor ise bitkisel ilaçların ve çayların kullanımı sonucu hazımsızlık problemi giderilebilir.

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Papatya: Papatya bitkisi hem gaz giderici hem de sindirim sisteminde tahriş önleyici özelliğe sahiptir. Midede bulunan asitli yapının yemek borusuna doğru kaçarak mide yanmasının neden olduğu durumlarda papatya çayı iltihap giderici özelliğe sahiptir. Bu çay gaz, bağırsak sendromu, ishal, mide ağrısı ve hazımsızlık için oldukça rahatlatıcı veya azaltıcı etkiye sahiptir. Hazımsızlığa karşı 1 çay kaşığı kurutulmuş papatya 1 su bardağı kaynar suda demlenir. Demlenen bu çay günde 3 defa olmak üzere öğünlerden önce tüketilir.

Karahindiba: bu bitki özellikle yemeği çok fazla kaçırdığımız zaman midede meydana gelen hazımsızlığa rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ayrıca böbrekleri çalıştırarak vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Mide asidi seviyesi düşük olan kişilerde hazımsızlık daha fazla olduğu için etkisi bu kişilerde daha iyi görülür. 2 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba bitkisi 1 su bardağı kaynar suya ekleyerek demlenir. Demlendikten sonra günde 3 defa öğünlerden önce tüketilir.

Rezene: Hazımsızlık sonucu oluşan gaz giderici etkiye sahip bitkidir. Bu bitki annenin sütünü arttırmanın yanı sıra hem kendisinde hem de bebeğinde hazımsızlığı azaltıcı etkiye sahiptir. Yarım çay kaşığı toz haline getirilmiş rezene tohumu 1 su bardağı kaynar su ile demlenir günde 3 defa öğünler arasında tüketilir.

Zencefil: Hazımsızlık sonu oluşan mide bulantısı veya ülser hastalığına sahip kişilerde midede gaz birikmesine bağlı olarak görülen hazımsızlığı azaltıcı etkiye sahiptir. Zencefil bitkisi ayrıca besinlerin bağırsaklardan geçişini kolay bir şekilde sağlayarak hazımsızlığın azaltılmasına neden olur. 1 çay kaşığı ince kıyılmış taze zencefili 1 su bardağı kaynar suda demlenir. Günde birkaç defa tüketilir.

Nane: Nane tek başına tüketilebildiği gibi çayı da oldukça sevilen bir bitki çeşididir. Ferahlatıcı özelliği nedeniyle çok fazla tercih edilir. Nane mide ve bağırsağı rahatlatır. Bulantı ve gazı gidererek hazımsızlığı azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca hazımsızlıkla birlikte bağırsakta tembelliği, kabızlığı giderici etkiye sahiptir. 1 çay kaşığı nane bitkisi 1 su bardağı kaynar suya ekleyerek ortalama 10 dk. Demlenir. Günde birkaç bardak tüketilebilir.

Biberiye: Biberiye bitkisinin yaprakları hazımsızlık için bilinen en önemli bitkilerden biridir. Hazımsızlığın yanı sıra baş ağrısı, stres ve mide problemlerinde azaltıcı etkiye sahiptir. Hazımsızlık için 2 çay kaşığı kuru biberiyeyi 1 su bardağı kaynar su ile ortalama 5 dakika demlenir. Demlenen bu çay öğünler arasında tüketilmesi gerekir.
" } ] }