{ "title": "Fıtık Ağrısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Fitik-Agrisina-Ne-Iyi-Gelir-11721.jpg", "date": "19.01.2024 20:38:41", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "
Fıtık ağrısına ne iyi gelir, sorusu fıtık hastalığı olan kişilerin sıklıkla sordukları ve cevabını bulmaya çalıştıkları bir soru. Fıtık omurları birbirinden ayrına disklerin saparak omuriliğe ve sinir köklerine baskı yapmasıdır. Bu sürekli bir ağrıya ve acıya neden olur. Nitekim bu ağrı için kullanılan ilaçlar bir noktaya kadar faydalı olur. Fizik tedavi ise bazen işe yarar bazen de ağrının artmasına bile neden olabilmektedir.

Fıtık ağrısına ne iyi gelir?

Soğuk Kompres Uygulaması: Bel fıtığından kaynaklı bel ağrıları için soğuk kompres uygulaması işe yarayabilir. Ağrıyı hafifletip rahatlamanızı sağlayabilir. Tek başına ya da ağrı kesici ilaçlar ile yapılacak soğuk kompres uygulaması kasların sıklaşmasını ve ağrı duyarlılığının azalmasını sağlar. Ağrı başladıktan sonra ilk 48 saat içerisinde uygulamak gerekir. Soğuk kompres ağrıyan bölgeye 5-10 dakika kadar konulmalıdır. Soğuk buz torbası bulunan bir havluyu ağrıyan bölgeye koyup biraz da masaj yapmak işe yarayacaktır.

Sıcak Kompres Uygulaması: Tek başına ya da ilaç ile uygulanabilir. Soğuk kompres uygulamasının işe yaramadığı ya da ilk 48 saat içinde müdahale edilmediği durumlarda uygulanmalıdır. Sıcak kompres uygulaması bel ağrıların giderilmesinde ya da azaltılmasında yararlı olacaktır. Ağrının başlangıcından 48 saat sonra sıcak bir havlu ya da su torbası ağrıyan bölgeye konulmalı ve masaj yapılmalıdır. Bunun haricinde sıcak bir duş almakta ağrının giderilmesinde veya hafifletilmesinde yardımcı olur.

Yatak İstirahati: Eğer ağrı çok ciddi ve rahatsız edici ise doktorunda tavsiyesiyle bir süre yatak istirahati iyi gelebilir. Tabi ki bu yatak istirahati çok uzun sürmemelidir. Aksi takdirde bu durum başka sorunlara yol açabilir. Hatta bel ağrıların hafiflemesinden çok artmasına neden olabilir. 5 günden uzun sürmesi halinde kaslar zayıflar ve iyileşmenin gecikmesine neden olur. 1-2 günlük yatak istirahati kasları dinlendirerek ağrıların azalmasını sağlar. Fakat yine de tüm günün yatılarak geçirilmemesi gerekir. Gün içinde 10 15 dakika kadar belli aralıklarla yürünmelidir.

Bel Ağrısı İçin Egzersiz: Bel ağrısı için yapılan egzersizler aşırıya kaçılmadığı sürece hastanın kendisini daha iyi hissetmesine neden olur. Özellikle bel ağrısının daha şiddetlenmesini önler. Eğer ağrı çok şiddetli değilse fazla yüklenmeden bazı egzersiz hareketleri yapılabilir. Bunlar kısa süre esnemeler ısınma gerilme hareketleri gibi hareketler olmalıdır. Hareketlerin kolaydan başlayarak zora doğru gidilmesi gereklidir. Bunların haricinde kısa yürüyüşler, yüzme veya bisiklet sürme gibi şeylerde yapılabilir. Fakat egzersizlerin zorlaştırılması uzun süreli yapılması ağrıyı şiddetlendirebilir. Buna oldukça dikkat edilmelidir.

Bunların haricinde bel ağrısı sırasında rahat kıyafetler kişiyi sıkmayan kıyafetler tercih edilmelidir. Topuğu yüksek ve rahatsızlık verici ayakkabılardan uzak durulmalıdır. Ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süre ayakta ya da uzun süre oturarak zaman geçirilmemelidir. Oturuş pozisyonuna dikkat edilmelidir.
" } ] }