{ "title": "El Yanığına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/El-Yanigina-Ne-Iyi-Gelir-21551.jpg", "date": "19.01.2024 04:58:59", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
El yanığına ne iyi gelir, cilt dokusu altında ve cilt dokusunda bazı sebeplerden kaynaklı hasarlar oluşmaktadır. Bu hasarlara yanık ismi verilmektedir. Yanıklar yarattıkları hasarlardan dolayı yanıkların derinliklerine göre 4'e ayrılmaktadır.

1. Derece yanıklar; yüzeysel meydana gelen yanıklardır. Güneş yanıkları örnek gösterilebilir. 2. Derece yanıklar; derinin alt kısmında bulunan dermiş kısmının yüzeyini içeren bölgenin de yanmasından kaynaklı yanık türüdür. Bu tip yanıklarda ağrı ve acı çok fazladır. Aynı zamanda deri su toplar. 3. Derece yanıklar; yüzeysel derinin dışında aynı zamanda deri katmanlarının hepsinde yanığın oluşmasıdır. Deriden duyuyu alan ve aynı zamanda sinir kaybına da sebep olmaktadır. 4 Derece yanıklar; yüzeysel deri ve derinin tüm katmanları ile yağ dokusu, damar dokusu, sinir dokusu gibi deri altındaki dokularının da hasar gördüğü yanıklardır. Kimyasal yanıklar 4. Derece yanıklara örnek gösterilmektedir.

El yanığına ne iyi gelir ve neler yapılmalıdır?

Önce elde yanma sürecinin acil olarak durdurulması gerekir. Daha sonra yanık bölgesinin bir an önce soğutulması gerekir. Hemen elin soğuk suya tutulması gerekir. Birkaç saat içerisinde 3 veya 4 kez uygulamanız, eğer mümkünse daha fazla uygulayabilirsiniz. Elde yanma gerçekleştiği zaman aşırı su kaybetmesinden dolayı hızlı bir şekilde bölgeye su takviyesi yapılması gerekir. Eğer yanık ileri derece bir yanık ise ağrılar çok kuvvetli olmaktadır. Bu yüzden mutlaka doktora başvurulması gerekir. Deri tahribatı ve görüntü bozuklukları ileri derece yanıklarda olabilmektedir.

Elde meydana gelen 1. Derecede yanıklarda uygulanan tedavi yöntemi, deride oluşan hasar yüzeysel olduğu için çeşitli merhemler kullanılarak tedavi edilir. 2 ve 3. Derece yanıklarda hasar ve ağrı daha fazla olduğu için açık ve kapalı pansumanlar yapılarak tedavi edilmektedir. 3. Derece yanıklarda ise vücudun bir başka bölgesinden alınan deri yanık bölgesine cerrahi müdahale edilerek nakledilerek tedavi edilmektedir.

Yanıklar için uygulanabilecek bazı bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Fakat bitkisel tedavileri cilt yanıklarına kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

El yanığına ne iyi gelir ve bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

Ham Patates: Yanma sonucunda oluşan hasarı azaltır. Aynı zamanda acıyı ve ağrıyı önemli derecede azaltarak, su toplamasını engellemektedir. Hazırlanışı; çiğ patatesleri soyduktan sonra dilimleyin ve yanan bölgeye koyun. Yaklaşık 15 veya 20 dakika bekletin. Bu uygulamayı gün boyunca sık sık uygulamalısınız.

Aloe Vera: Çok faydalı bir bitki olan aloe vera aynı zamanda yanık tedavisinde de kullanılmaktadır. Aloe vera yaprağını elde bulunan yanık bölgesine koyun. Kısa zamanda elinizin rahatladığını ve ağrının azaldığını hissedeceksiniz.

Bal: Yaraları temizleme ve dezenfekte etmesi konusunda en önemli bir besindir. Yanma sonucu yaranın enfeksiyon kapmasını engellemektedir. Bal temiz bir bez üzerine sürülerek yanan bölgeye uygulanabilir. Bal, el yanığına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak en iyi yöntemlerden bir tanesidir.

Lavanta Yağı: Lavanta yağının ağrı kesici özelliği ve antibakteriyel bir özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden yaranın enfeksiyon kapmasını engellemektedir.

Sirke: Birçok hastalıkların tedavisinde kullanıldığı gibi aynı zamanda yanık tedavilerinde de kullanılmaktadır. Sirkeyi yanık üzerine uygularken mutlaka su ile yarı yarıya karıştırılarak kullanılmaktadır. Elma sirkesi kullanılması tavsiye edilmektedir. Yanık bölgesinin enfeksiyon kapmasını ve yanıktan kaynaklı ağrının kısa zaman sonra geçmesini sağlamaktadır.
" } ] }