{ "title": "Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Dudak-Catlamasina-Ne-Iyi-Gelir-39482.jpg", "date": "20.01.2024 13:51:34", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Dudak çatlamasına ne iyi gelir, herkeste görülen bir sorundur. Dudak çatlaması en çok kış aylarında belirir. Fakat diğer mevsimlerde de meydana gelebilir. Dudakların ihtiyacı olan bakım yapılmadığında uçuk, yara ve kanamalara sebep olur. Dudak çatlamasının oluşmasının nedenleri; susuzluk (Dehirasyon), mevsimsel şartlar, kimyasal maddeler, fiziki rahatsızlıklar, alerji, ıslaklık, ilaçlar, asitli besinler, Kawasaki hastalığı, vitamin fazlalığı veya eksikliği, ağızdan nefes alma, dudak yalama ya da ısırma, şeker hastalığı, dış hastalıkları, grip, aşırı güneş ve sıcaklık, enfeksiyonlar. İlk önce doktora muayene gidilmelidir. Çatlamanın hastalık ile bağlantısı olup olmadığı kontrol edilir. Böylece doktor kontrolünde tedavi uygulanır. Ayrıca dudak çatlaması hastalıktan kaynaklı değil ise evde uygulanabilecek basit yöntemler ile tedavi edilebilir.

Dudak çatlamasına ne iyi gelir?

Su tüketimi: Genellikle dudaklarda çatlama olmasının ilk nedenlerinden biridir. Çatlamanın önüne geçebilmek için her gün düzenli olarak şu tüketilmesi gereklidir. Su içme isteği olmasa bile içilmesi gerekir. Her gün 8 bardak su içilmesi vücudunuzun nemini rahatlıkla karşılar.

Aloe Vera jeli: Aloe vera bitkisinin iyileştirici etkisi dudaklara da etki etmektedir. Aloe vera jeli dudaklar üzerinde koruyucu ve tedavi edici özelliği ile bilinmektedir. Aloe vera jelinin uygulanışı dudaklarınıza birkaç gün boyunca sürülmesi gereklidir.

Merhem: Dudak çatlamasına ne iyi gelir sorusunun en bilindik cevabı merhemdir. Çatlak tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir. Merhemi uygulamadan evvel dudaktan bulunan ölü derinin güzelce temizlenmelidir. Ölü deriyi temizlemek için cilt temizleme için fırça kullanabilir. Dairesel hareketlerle ile fırça yardımıyla nazikçe temizlenir. Sonrasında dudağa merhem uygulanabilir. Kış aylarında sıklıkla kullanılmalıdır. Merhemin içerisinde griserin ve E vitamini olmalıdır.

Şeker: Şeker sayesinde çatlamış olan dudaklarda ölü dokunun giderilmesi ve yumuşaması sağlanır. Çatlak dudaklarda şekerin kullanım şekli bir tatlı kaşığı şeker ile bir tatlı kaşığı balın içerisine ekleyin ve güzelce karıştırın. Yapmış olduğunuz karışımı dudaklarınıza sürün. Karışımı 5 dakika dudak da bekletin. Sonrasında ılık su yardımıyla yıkayın.

Dudak balsamı: Dudak balsamı çatlaklar üzerinde oldukça etkilidir. Soğuk hava şartlarının olduğu yerlerde dudak balsamı fazla kullanılan tedavi şeklidir. Doğal ürünler içerdiği için kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Dudak balsamını sabah sokağa çıkmadan evvel ve gün boyunca birkaç kere uygulanabilir.

Ruj: İnsanlar arasında en bilindik tedavi olarak uygulanmaktadır. Ruhun içermiş olduğu yağlı yapısı sayesinde dudakta bulunan çatlakların nemlenmesini sağlayarak iyileşmesine yardımcı olur.

Doğal yağlar ve ultra nemlendiriciler: Dudak çatlaklarına ne iyi gelir sorunun bir başka cevabı da doğal yağlar olarak bilinmektedir. En etkili yöntemlerden biridir. Kurumaya eğimli dudaklarda derinin dışarı atımını ve dudakların nemlenmesini sağlar. Olumlu etkisi sayesinde tedavi aşamasını hızlandırır. İlk uygulanabilecek olan zeytinyağıdır. Bu yağ içeriği sayesinde hücreleri yenileyerek iyileşmeyi başlatır. Ultra nemlendirici olarak geçen diğer yağlar ise badem yağı, jojoba yağı, Hindistan cevizi yağı, kuşburnu yağını da çatlamış olan dudaklara uygulanabilir. Bu yağların uygulanması ile kısa zamanda etkili sonuçlar alınır.
" } ] }