{ "title": "Dizdeki Kireçlemeye Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Dizdeki-Kireclemeye-Ne-Iyi-Gelir-26632.jpg", "date": "20.01.2024 19:08:38", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Dizdeki kireçlemeye ne iyi gelir, diz ve çevresinde bulunan kasları kuvvetli tutmak ve dizin üzerine fazla ağırlık yüklenmemek gerekir. Dizi zorlayıcı hareketlerden mutlaka kaçınılması gerekir. Özellikle belirli bir yaştan sonra kişinin dizlerinde problem varsa yapılan egzersizler kişiye faydadan çok zarar oluşturmaktadır. Kendi kendine yapacağı egzersizler yerine mutlaka doktora başvurarak, doktor kontrolünde diz kaslarını kuvvetlendirici egzersizler, yatak egzersizleri, yüzme ve genel vücut egzersizleri yapılması gerekir. Yürüyüş, kesinlikle diz bölümünde kireçlenme olan kişiler için önerilmemektedir. Diz kireçlenmesi yaşayan kişilerin diz eklemlerini zorlayıcı hareketler yapmamaları gerekir.

Diz kireçlenmesi tedavisinde en önemli amaç diz çevresinde kasları kuvvetlendirmek ve dizin esnek olarak hareket edebilmesini sağlamaktır. Diz kireçlenmesi olan kişilerin eklemleri oldukça zayıftır, bu yüzden ilk önce eklemleri kuvvetlendirmek gerekir. Eklemleri kuvvetlendirmek için dizlerin kasılmasını önleyici egzersizler yapılması gerekir.

Dizdeki kireçlemeye ne iyi gelir?

Kilo verilmesi: Kişinin ideal kilosuna inmesi, dizlere binen yükün azalmasına ve rahatsızlığın ilerlemesini engelleyecektir. Böylece uygulanan tedavi yöntemlerinin etkinliğini ve süresini arttırmış olacaksınız. Kilo verirken bir diyetisyen tarafından kilo vermeniz çoğunlukla önerilmektedir. Uygulanan diyetler sayesinde uzun sürede yavaş kilo vermeniz ideal kilo verme şeklidir.

Kaplıca ve Sıcak Su Tedavileri: Diz bölümünde şişme çok belirgin değilse mutlaka kaplıcalardan ve sıcak sulardan yarar sağlayabilirsiniz. Eğer dizde şişme var ise ayrıca kalp damar hastalıkları gibi rahatsızlıklar bulunuyorsa kaplıca ve sıcak su tedavileri uygun görülmemektedir. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: Kireçlenmelerin başlangıç dönemlerinde ve özellikle diz kapağı altındaki kireçlenmelerde fizik tedavi oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Fakat ilerlemiş kireçlenme rahatsızlıklarında ise fizik tedavi etkisi azalmaktadır. Bazı durumlarda çok uzun süreli fizik tedavi uygulamaları önerilmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, dizdeki kireçlemeye ne iyi gelir sorusuna cevap olarak en iyi yöntemlerden birisidir.

Eklem İçi Kortizon Enjeksiyonu: Diz bölümünde şişlik bulunuyorsa en fazla 2-3 kez eklem içi kortizon uygulaması yapılmaktadır. İleri kireçlenmelerde ise yine en fazla 2-3 kez uygulanmalıdır. Hafif, orta kireçlenmelerde kortizon uygulaması kireçlenmenin daha çok ilerlemesini hızlandıracaktır. Üçten fazla kortizon uygulaması dizde bulunan kemiklerin erimesine yol açacaktır. Bu yüzden gerekçe ne olursa olsun üçten fazla kortizon uygulaması genellikle önerilmemektedir.
" } ] }