{ "title": "Diş Şişmesine Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Dis-Sismesine-Ne-Iyi-Gelir-76815.jpg", "date": "19.01.2024 09:22:22", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "

Diş şişmesine ne iyi gelir, sorusu yıllardır diş iltihaplarında meydana gelen diş şişmeleri için sorulan bir soru. Diş iltihaplandığı zaman diş ve diş eti şişmeye başlar. Bu durum oldukça rahatsızlık vericidir. Ağrır ve sızlar. Yemek yemeyi hatta konuşmayı bile kısıtlar. Kısacası kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Diş şişmesine genellikle bakteriler neden olur. Bu bakteriler diş apsesi denen iltihaplı bir sıvı oluşturur. Bu da diş şişmesini meydana getirir. Peki diş şişmesine ne iyi gelir?

Diş Şişmesine Ne İyi Gelir?

Tuzlu Su: Tuzlu su ilk çağlardan beri diş ve diş eti hastalıkları ağız enfeksiyonları için kullanılan oldukça basit bir yöntemdir. Bir bardak ılık suyu eklenen bir çorba kaşığı kadar tuz karıştırılarak hazırlanır. Bu karışımla günde 3 defa gargara yapılır. Bu karışım şişmiş diş ve diş etleri için iyi gelir.

Karanfil Yağı: Bir diğer yöntem karanfil yağıdır. Şişen dişe karanfil yağı uygulanarak diş şişliği azaltılabilir. Karabiber ile kullanılacak olan karanfil yağı ağrıyı ve iltihabı da geçirir. Karanfil yağı haricinde bir karanfil yaprağı çiğnemek bile oldukça rahatlatıcıdır.

Karbonat: bu da oldukça bilinen ve sıkça kullanılan bir yöntemdir. Şişmiş diş ve diş etleri için birebirdir. 1 çay kaçığı toz karbonat ile az miktarda su karıştırılarak, şişen dişe uygulanır. Aynı zamanda karbonat ile dişleri fırçalamakta fayda sağlar. Böylelikle diş eti şişkinliği azalır.

Zerdeçal: Zerdeçal ağız enfeksiyonları için şifalı bir bitkidir. Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri ağızdan uzaklaştırır. Ağrı ve iltihaplanmayı azaltır. Bakterilerin yayılmasını ve üremesini önler. Zaten zerdeçal birçok ağız için olan ilaçların etken maddesidir.

Siyah Çay: Siyah çayın taneleri iltihaplanmayı azaltır. Antioksidan özelliğe sahiptir. Poşet çay 2-3 dakika kaynar suda bekletilir. Daha sonra çıkartılıp soğuyana kadar bırakılır. Çay poşetini diş şişliği olan bölgeye koyarak 5-10 dakika tutulur. Daha sonra ağız yıkanır. Bu işlemi günde 1 kere iki üç gün yapmak iltihaplanmayı azaltır, rahatlamayı sağlar.

Aloe vera: Şişen çürüyen diş ve kanayan diş etleri için etkili bir bitkidir. Bu bitkinin bir iltihap sökücü olmasının yanı sıra bakterileri öldüren de bir etkisi vardır. Bakteri kaynaklı iltihaplar ve apseler için birebirdir.

Hardal Yağı: Ağız hijyeni ve temizliği için ilk çağlardan beri kullanılmaktadır. Ağızdaki bakterilerle savaşır. Diş etlerini güçlendirir ve iyileştirir. En küçük mikropları bile öldürür. Aynı zamanda diş şişmesiyle oluşan ağrıyı da büyük ölçüde azaltır.

Sarımsak: Sarımsağın zaten birçok alanda antibiyotik olarak kullanıldığını biliyoruz. Doğanın en güçlü antibiyotiği olan sarımsak ağız sağlı içinde idealdir. Ağızdaki mikrop ve bakterileri yok eder. Eritilmiş sarımsağın suyuyla beraber ağzın çalkalanması enfeksiyon kapmış olan bölgeyi iyileştirir. Bunun yanında teze sarımsağın direk olarak çiğnenmesi de fayda sağlar. Birkaç gün düzenli olarak uygulanmasında yarar vardır.

Nane Yağı: Nane yanı güçlü bir antiseptiktir. Nane yağı ağrıyı önler şişliği hafifletir. Nane yağını bir miktar parmağınıza dökün ve şişen dişe ya da şiş etine birkaç dakika masaj yapın. Günde birkaç kez yapılmasında sakınca yoktur. Aynı şekilde ezilmiş nane yaprakları ile de uygulanabilir.

Zencefil: Diş şişmesine ne iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı zencefildir. Zencefil güçlü bir antioksidandır. Şişliği ve enfeksiyonu azaltır, apseyi önler. Taze zencefil yaprağını çiğnemek diş şişmesine iyi gelir.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi güçlü bir antiseptiktir. Ağzın bir çorba kaşığı elma sirkesiyle çalkalamak ağzın temizlenmesini ve dezenfekte olmasını sağlar. Her gün günde 2-3 kere gargara yapmak her bireyin yapabileceği bir uygulamadır.

Limon: Limon birçok açıdan çok zengin bir meyvedir. İçindeki A ve C vitaminin yanı sıra potasyum ve kalsiyum açısından da zengindir. Aynı zamanda antioksidan ve antibiyotiktir. İltihaplanmayı azaltır ve önler. Diş etlerinin büyük ölçüde iyileşmesini sağlar. Mikropları ve bakterileri yok eder. Diş etlerindeki vitamin eksikliğini önler. Hem su ile karıştırıp gargara yapmakta hem de tüketmekte hiçbir sakınca yoktur.

Hint Yağı: Hint yağı da enfeksiyonun yayılmasını önler ve iyileşmesini sağlar. Bir çorba kaşığı Hint yağını hafifçe ısıtıp ılık hale gelince bölgeye 2-3 dakika masaj yapın. Bunu gün içerisinde 2 defa tekrarlayabilirsiniz. Böylelikle ağrınız hafifleyecek ağrınız azalacaktır.
" } ] }