{ "title": "Çiçeklere Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Ciceklere-Ne-Iyi-Gelir-38573.jpg", "date": "20.01.2024 15:02:21", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Çiçeklere ne iyi gelir, çiçekler doğanın insanlara karşılıksız sunduğu bir hediye ve Allah'ın yeryüzünü güzelleştirmek için yarattığı eşsiz ve çeşitleri sağlamak bitmeyen bitkilerdir. Bu nedenle insanın olduğu her yerde çiçekler vardır. Doğada bulunan her çiçeğin anlamı ne kadar farklı ise bunların yetişmesi de bir o kadar farklıdır. Çiçeklerin de insanların ihtiyaç duyduğu hava su, gıda ve vitamin gibi temel besinlere ihtiyacı vardır. Her çiçeğin yetişmesi için farklı vitamin veya temel besinlere ihtiyacı vardır.

Çiçeklere ne iyi gelir?

Su; çiçeklere ne iyi gelir dendiğinde akla gelen ilk şeydir. Yetiştirilecek çiçek türüne göre ne kadar su ihtiyacı olacağı iyi araştırılıp tespit edilmesi gereklidir. Zira fazla su verildiği zaman köklerde çürüme olur veya köklerde zarar görür su emici özelliğini kaybeder, az verildiği zaman ise çiçek susuz kalacak ve fotosentezi olumsuz etkileyecektir.

Esinti; çiçeklerin yapraklarını kırmayacak kadar onları eğip bükecek esinti çiçeklerin gelişim için iyi gelir. Esintinin bütün olmasına gerek yoktur. Evin içinde saksıda bulanan çiçekler için pencere biraz açılarak meydana gelen cereyan ile esinti sağlanır. Bahçede yetiştirilen çiçeklerde ise zaten doğal esinti olacaktır. Bahçeye ekilen çiçeklerin yer seçimi esinti alabilecek yerler olmalıdır. Çok sıcak ve kuru havalı odalarda bir vantilatör yardımı ile yapılacak esinti çiçeklere iyi gelecektir.

Işık; her bir bitkinin belli bir ışığa ihtiyacı vardır. Çiçeklerin çeşitlerine göre alacakları ışık şiddeti ve süresi farklılık gösterir. Evde, büroda veya bahçede yetiştirilecek çiçeklerin çeşitleri iyi seçilmelidir. Kuvvetli aydınlık ortamı çoğu çiçeklere yeterli gelirken çiçek açmaları için yeterli olamayabilir. Çiçeklerin yapraklarına güneş ışığı gelmelidir. Bazı çiçekler yapraklarına gelen güneş ışığının sağladığı sıcaklık ile daha çabuk gelişir.

Işık Süresi; kapalı alanlarda yetiştirilen çiçeklere gelecek olan ışık suresini çiçekler ilkbahar ve sonbahar sonuna kadar doğada olduğu gibi almalıdır. Çiçekler ve bitkiler için en önemli olan fotosentez için en az sekiz saat ışık almalarıdır.

Isı; çiçeklerin ısı ihtiyaçları iyi bilinmelidir. Genellikle çiçeklere ve bitkilere iyi gelecek ısı 18-20 C dereceler arasıdır. Gece ve gündüz arasındaki ısı farklı olduğu ve gece ısının düşmesinden dolayı çiçeklerin büyümesi gece biraz daha yavaş olacaktır.

Toprak; yetiştirilecek çiçeğin toprağı da önemli. Çiçek her toprakta yetişmez kapalı alanlar için hazırlanmış toprakların içinde çiçeklerin ihtiyacı olan elementler, mineraller ve faydalı mikroorganizmalar tam olamalıdır. Eğer toprakta bunlar mevcutsa çiçek gübre istemez. Bahçede açık alanda yetiştirilecek çiçeklere ne iyi gelir araştırma yapılmalıdır.

Bitki Besini; hazır olarak alınan çiçek topraklarında eksik mineraller olacağı için bu gibi topraklarda çiçek ve bitkilerin daha sağlıklı ve verimli olması için bitki besinleri kullanılmalıdır.

Saksı; ofis, büro evde yetiştirilecek çiçeklerin saksıları çok büyük olmamalıdır. Genelde ofis, büro ve evde yetiştirilen çiçek ve bitkiler tropikal olduğu için çok soğuk toprağı sevmezler. Saksı büyük olursa fazla toprak içinde çiçek kökleri boğulur. Bilenin aksine küçük saksılarda bitki kökleri daha sıkı ve ısıl durumda olacağı için çiçek ve bitki daha iyi büyüyecektir. Bahçe ve evlerde çiçek yetiştirmeye başlamadan önce yetiştireceğiniz çiçeklere ne iyi gelir araştırıp ondan sonra karar vermelisiniz.
" } ] }