{ "title": "Burun Akmasına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Burun-Akmasina-Ne-Iyi-Gelir-68793.jpg", "date": "19.01.2024 10:26:26", "author": "Seyhan", "article": [ { "article": "Burun Akmasına Ne İyi Gelir, Burun akıntısı özellikle kış aylarında en sık rastlanılan rahatsızlıklardan birisidir. Önemsenmeyen burun akıntıları ileride oldukça büyük rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu sebepledir ki burun akıntısına baştan tedbir almak en doğru hareket olacaktır. Burun akıntısının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Genelde musluktan akan bir suya benzeyen ve sık akan burun akıntısının altında nezle yatmaktadır. Akıntının renginde koyuluk varsa bu bir virüsten de kaynaklanabilmektedir.

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Tuzlu Su: Tuzlu su mukus tabakasını inceltip mukusun tıkadığı yolların açılmasını sağlayacağı için en etkili ve basit çözümler arasında ilk sırada gösterilmektedir. Ayrıca tahriş olan burun kanallarını da koruma görevi görmektedir. Burunda bulunan hava boşluğunun ve geçişlerin temizlenmesini sağlamaktadır. Bir bardak sıcak su içerisine bir çay kaşığı tuz konularak karıştırılır ve bir damlalık yardımıyla günde 3-4 kere burna uygulanır.

Hardal Yağı: Hardal tıkanıklığın sebebi olan mukus tabakasının dağılmasını sağlar ve burun akıntısına iyi gelmektedir. Hardal yağı aynı zamanda antibiyotik özelliği de gösterdiğinden dolayı nezle belirtilerinin de hafiflemesine yardımcı olacaktır. Burun kanallarının içerisine birkaç damla hardal yağı damlatılabilir.

Zencefil: Zencefil birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir bitkidir. İçinde bulunan yararlı antioksidanlar sayesinde burun akıntısına da çare olarak gösterilmektedir. Bu özelliğinden dolayı nezlenin iyileşme süresini de hızlandırmaktadır. Bir miktar rendelenmiş zencefilin içerisine biraz tuz eklenerek karıştırılır ve günde 2-3 defa tüketilir.

Zerdeçal: Zerdeçal da zencefil gibi birçok rahatsızlıkta ve hastalıkta hatta kesik ve yaraların tedavisinde bile kullanılan bir bitki türüdür. Aynı zamanda burun akıntısını engelleme gibi bir yararı da bulunmaktadır. Bir çay kaşığı kadar keten tohumu yağı ile zencefil karıştırıldıktan sonra kaynatılır ve buharı teneffüs edilir. Balgamı dağıtıcı özelliği olduğu gibi aynı zamanda burundaki kalınlaşmış mukusu da dağıtma görevi görmektedir.

Sarımsak: Sarımsak çok etkili bir antibiyotiktir. Bu etkisi nedeniyle de burun kanallarının açılmasına yardımcı olur. Yemeklerde, gün içerisinde çiğneyerek veya çay olarak da tüketilebilir.

Kırmızı Biber: Kırmızı biber mukusun dağılması ve sinüslerin açılmasına yardımcı olan bir çözümdür. Burun akıntısını anında keser ve aynı zamanda vücuttaki zararlı toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.

Fesleğen: Fesleğen çayı burun akıntısına oldukça etkili çözümler arasında yer almaktadır. Taze çiğnenen fesleğen yaprağı balgamı ve kalınlaşmış mukus tabakasını çözmekte etkilidir.

Susam: Kızartılarak yenilen susam burun akıntısına iyi gelmektedir. Bu çözüm hem basit hem de burun akıntısının önüne geçmektedir.
" } ] }