{ "title": "Boğaz Acımasına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Bogaz-Acimasina-Ne-Iyi-Gelir-86647.jpg", "date": "19.01.2024 19:34:31", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Boğaz Acımasına Ne İyi Gelir, Boğaz ağrısı genel olarak kış aylarında görülen ilk olarak hafif bir ağrı olarak başlayıp daha sonra enfeksiyon oluşmaya kadar gitmektedir. Enfeksiyona neden olan canlı grupları mantar, bakteri ve virüsler olmaktadır. Bu hastalığa neden olan etkenlerin ortadan kaldırılma yöntemleri ve kullanılan ilaçlar birbirinden farklıdır. Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar zaman içerisinde kendi kendini iyileştirme özelliğine sahipken fakat bakterilerin neden olduğu hastalıkta antibiyotik kullanımı olmadan geçmemektir. Evet sadece enfeksiyonlar boğazda acı ve ağrının oluşmasına neden değildir. Bunun yanı sıra sinüs bölgesinden akan ve akciğerden kaynaklanan akıntı boğaz kısmında tahrişe yol açarak boğaz acısına neden olabilir. Boğazdaki acıyı azaltmak için yapılabilecek bitki çayları yardımı ile ağrı az da olsa hafifletilir.

Boğaz Acımasına Ne İyi Gelir, Bitkisel Çözüm Yolları Nelerdir?

Adaçayı: soğuk algınlığı denilince halk arasında akla ilk gelen bitki çeşididir. Boğaz ağrısı ve öksürük için oldukça önemli bir çaydır. Antimikrobiyal ve antioksidan özelliğe sahip olduğu için boğaz da oluşan iltihaplanma ve boğaz acısını hafifletir. Çayı hazırlamak için iki çay kaşığı ada çayına 1 su bardağı suyu ekleyerek ortalama 5 dakika demlenmesi sağlanır. Demlenen bu çayın içerisine birkaç damla limon sıkarak vücudunuzun C vitamini eksikliği giderilmiş olur. Tercihe bağlı olarak tatlandırmak amacı ile içerisine 1 tatlı kaşığı bal konulabilir. Çayı uzun süre kullanırsanız tadında acıma görülebilir.

Meyan Kökü Çayı: Boğaz acısı için kullanılan en bilindik bitkiler arasında yer alır. Meyan kökü çayı boğaz acısının yanı sıra ağız içi yaraları, mide ülseri, alerji ve viral enfeksiyonları için de etkili bir bitkidir. Bu çay sıcak içilebildiği gibi soğuduktan sonra da günde 3-4 defa gargara yaparak da kullanılabilir. Bu çayın fazla kullanımı tansiyonu çıkarabilir ve potasyum mineralini düşürebilir. Bu yüzden gargara olarak kullanılması daha iyidir.

Papatya Çayı: Papatya çayı iltihap önleyici ve boğaz acılarında kullanıldığı gibi sakinleştirici ve uyku getiren çay olarak bilinir. Kurutulmuş 3-4 tane papatyayı 1 su bardağı su içerisinde kaynatarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra günde 2-3 defa gargara yapılarak boğaz acısı azaltılmış olur.

Okaliptüs Çayı: bu çay soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının sonucu oluşan boğaz acısına hafifletmek için kullanılan bir bitki türüdür. Boğaz acısına neden olan bronşit ve sinüzit ağrılarını da hafifletici etkiye sahiptir. Bu bitkiyi çay olarak tüketildiği gibi ya da kaynar su içerisine 2-3 kaşık okaliptüs attıktan sonra buharını soluyarak burnunuzu ve sinüsleri açarak boğaz acısını azaltabilir. Okaliptüs çayı soğuduktan sonra gargara olarak da kullanılabilir.

Karaağaç Çayı: bu çay boğaz etrafını kaplayan tahrişi azaltarak Boğaz acısını hafifletici etkiye sahiptir. Bu çayı 1 su bardağı kaynamış su içerisine 2 tatlı kaşığı atıldıktan sonra 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra soğumaya bırakarak günde 2 defa gargara yapılmalıdır.
" } ] }