{ "title": "Bel Fıtığına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Bel-Fitigina-Ne-Iyi-Gelir-51459.gif", "date": "21.01.2024 11:25:25", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Bel fıtığına ne iyi gelir, Kilolu, zayıf, yaşlı, genç ayırt etmeden herkesin başına gelebilecek bir hastalık türüdür. Bel fıtığın tıptaki adı hernaiated discus olarak geçmektedir. Vücutta bulunan omurların aralarına et dokusu sıkışmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bel fıtığı hastalığı kişilere göre değişiklik gösterir. Ağrılı olabileceği gibi ağrısız bir şekilde de rahatsızlık ilerleyebilir. Belirtileri; bacakta, ayakta ya da kalça tarafına kadar ilerleyen ağrı ve ayak parmaklarında karıncalanma, uyuşukluktur. Bel fıtığı ansızın ters yapılan hareketten veya yükseğe uzanmaya çalışırken de meydana gelebilir. Yukarıda saydığımız belirtileri gösteriyorsanız Uzman hekime danışıp muayene olunmalıdır. Doktorun uygulayacağı tedavi ile hastalık rahatlıkla kontrole alınabilir. Bel fıtığı hastalığından tedavi gören kişi oldukça dikkatli olması gereklidir. Fizik tedavinin yanı sıra basit olan yöntemlerle de tedavi edilebilir.

Bel fıtığına ne iyi gelir?

Yatak ististirahatı ve masaj: Hastanın ağrıları çok şiddetli ve ağrı bacaklarına kadar vuruyor ise ağrının azalması için doktor dinlenmesini önerebilir. En çok 3 gün olarak yatak istirahatı uygulanır. Yoksa kişinin ağrısı daha çok artabilir. Ayrıca 5 günden fazla hasta dinlenirse kasların zayıflamasına neden olur. Bu durumda hastanın iyileşme zamanı uzar. Ağrının olduğu yerlere akupunktur uygulayarak masaj yapılmalı ve o kısımların sıcak tutulması gereklidir.

Soğuk kompres: Muayene giden hastaya Uzman hekim soğuk kompres tavsiye edebilir. Özellikle ağrı kesici krem ve ilaçlarla beraber soğuk kompresin uygulanmalıdır. Kişide bel ağrısı meydana geldiği 2 gün içerisinde soğuk kompres yapılır ise etkili olur. Ağrının oluştuğu yere içi buz ile dolu olan torba koyularak yapılır.

Egzersiz: Bel fıtığına ne iyi gelir sorusunun bir cevabı da egzersizdir. Doktorun tavsiyesi ile fıtığa iyi gelecek bazı egzersizler vardır. Bunları bel fıtığı olan kişi yapar ise rahatlama yaşar ve ağrının azalmasını sağlar. Özellikle önemli olan doktorun tavsiye ettiği hareketlerin yapılmasıdır. Orta ve hafif ağrılar olduğunda bel kısmına aşırı yüklenmeden egzersiz yapılabilir. Fakat ağrı çok şiddetliyse kesinle egzersiz yapılmaması gereklidir. Uzman hekimler yürüyüş, yüzme, kondisyon bisikleti, gerilme ve esneme hareketlerinin bel fıtığına çok iyi geldiğini belirtmektedir.

Sıcak kompres: Soğuk kompres uygulaması gibi ağrı kesici krem ve ilaç ile uygulanmalıdır. Özellikle beldeki ağrı 2 günden daha fazla sürüyorsa ağrıyan kısma sıcak su torbası koyarak ya da sıcak suyla duş yaparak ağrının azalmasını sağlar.

Bel fıtığına iyi gelen besinler

Aksöğüt: Aksöğüt bitkisinin tüketimi bel fıtığından kaynaklı oluşan ağrının azalmasını ve hastanın günlük hayatının kalitesini arttırır. Bu bitkinin içinde bulunan salisin maddesi bel fıtığı hastalarında büzücü etkisi yapar. Bu şekilde ağrının azalmasını sağlar.

Defne yaprağı: Bel fıtığının tedavisinde etkili olan bitkilerden biridir. Bu hastalığın kişinin hayatını olumsuz etkilemesini engellemek gibi sorunların önüne geçmek için kullanılmaktadır. Defne yaprağının kullanım şekli ise 1 adet bardak suyu kaynatın ve içerisine 1 adet tatlı kaşığı defne yaprağı atın. Defne yaprağı karışımını 10 dakika demledikten sonra süzgeç ile süzülür. Süzülmüş olan karışım içime hazır olur. Uzman doktorlar hazırlanan defne yaprağı karışımını gün içerisinde 2-3 defa olarak tüketilmesi gerektiğini belirtiler. Ayrıca defne yaprağının kişide alerjik reaksiyona sebep olmaması için kesinlikle fazla tüketilmesinden uzak durulmalıdır.

Rezene: Birçok konuda şifalı olan bitkilerden biridir rezene. Fıtığın iyileşmesinde de rolü bulunmaktadır. Mucizevi bitkinin tüketiminde dikkatli olunması gereklidir. Bel fıtığına iyi gelmesi için tavsiye edilen uygulama şekli 1 adet bardak suyu kaynatın ve içine 4 gram rezene bitkisinin tohumunu ekleyin. Demlenmesi için 10 dakika bekleyin. Sonra güzelce süzüldükten sonra içebilirsiniz. Bu işlemi her gün düzenli bir şekilde uygulayın. Burada önemli olan kesinle aşırı tüketimden uzak durulmalıdır.

Çarkıfelek: Çarkıfelek bitkisi bel fıtığına ne iyi gelir sorusunun bir başka cevabıdır. Genellikle bel fıtığı hastalığı yaşayan kişilerde batma hissi meydana gelir. Bu da spazm oluşumuna sebep olur. Çarkıfelek bitkisi spazm oluşumunu engeller. Çarkıfelek bitkisinin yanı sıra Hint yer elması, zerdeçal, öküzgözü, biberiye, kava, kurbağa otu, keçi sakalı ve bin bir delik otu da bel fıtığı hastalığına oldukça iyi gelmektedir. Özellikle hastanın ağrılarının azalmasını sağlar.
" } ] }