{ "title": "Arı Sokmasına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Ari-Sokmasina-Ne-Iyi-Gelir-16729.jpg", "date": "20.01.2024 02:58:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Arı sokmasına ne iyi gelir, arı sokması normalde buna alerjisi olmayanlar için pek tehlikeli olmaz. Bu durum kişinin yapısına ve metabolizmasına göre değişir. Eğer kişinin arı sokmasına karşı alerjisi varsa doğal tedavi yöntemleri uygulanmadan hemen bir doktora gidilmelidir. Bu önemli bir uyarıdır. Alerjiniz yoksa arı sokmasına karşı önerilen doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz. Arı sokmasına karşı alerjinin olup olmadığını anlamak için bazı belirtilere dikkat edilmelidir. Arının iğnesini soktuğu yerde kızarıklık ve kaşıntı olur. Bu bölgede şişlikte oluşur. Eğer alerjiniz varsa bu durumda nefes alma zorluğu çekilebilir. Karın ağrısı, kusma, bayılma ve çarpıntı gibi belirtiler alerjiyi işaret edebilir. Bunların sonucunda anaflaktik şok, ölüm bile gelişebilir. Bu nedenle arı sokmasına ne iyi gelir, neler yapılmalı bunları bilmenizde fayda vardır.

Arı sokmasına ne iyi gelir?

Arının soktuğunu fark ettiğinizde, panik yaparak arıyı elle çıkarmamanız gerekir. Eğer arıdaki zehir kesesini sıkarsanız, vücudunuza daha fazla zehir girmesine neden olabilirsiniz. Bu belirtilerin, hissedilen acının artmasına yol açacaktır. Panik yapmadan sizi sokan arıyı hafifçe tırnağınızla ya da bıçağın ucuyla yerinden çıkabilirsiniz. Halk arasında arı sokmasına iyi gelen, bilinen en etkili yöntem amonyak kullanımıdır. Amonyak isterseniz arının soktuğu yere sürülebilir, isterseniz bir bardak suya 10-15 damla konularak içilebilir. Arının soktuğu yerdeki şişliği önlemek içinde steroid krem ya da antihistaminik krem tatbik edilebilir. Arının soktuğu yeri asla sıkmamalı ve ovmamalı, bölgeyi emmemelisiniz. Özellikle terli olduğunuz zaman emme zehrin etkisini arttırabilir. Arı sokmasına maruz kalanların bunları dışında uygulayabileceği yöntemlerde vardır. Arı sokmasına ne iyi gelir diyenlere yardımcı olacaktır.

Arının soktuğu bölgenin soğutulması: Bölgeye buz tatbik etmek, soğuk suyla yıkamak, yoğurt sürmek arı sokmasına iyi gelir. Acının azalmasını sağlar. Eğer arı boğazınızı soktuysa, acilen doktora gitmelisiniz. Bu esnada sirkeli suyla sıkça gargara yapmanızı da tavsiye ederiz.

Maydanoz: Taze bir demet maydanozu döverek, arının sokmuş olduğu yere sarın. Bu yöntem gibi sirke ve arpa unu ile yapılmış karışımı da bölgeye sarabilirsiniz. Bölgedeki ağrıyı, acıyı, kızarıklık ve şişliği azaltacak yöntemlerdir bunlar.

Lavanta yağı: Arı sokmasına lavanta yağı oldukça etkilidir. Arının soktuğu yere biraz lavanta yağı sürerseniz rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Bu ciltteki şişliğin de azalmasını sağlayacaktır.

Sarımsak: Arı sokmasına ne iyi gelir, işte size doğal bir yöntem daha öneriyoruz. Bir diş sarımsağı döverek arının soktuğu yere sürün. Kısa sürede etkisini gösterecek ve acınızı hafifletecektir.

Soğan: Arı soktuğu zaman elinizin altındaki soğan imdadınıza yetişecektir. Soğanı ortadan keserek suyu arının soktuğu yere temas edecek bölgeye sardığınızda etkisini gösterecektir. Acınız kısa sürede hafifleyecek, bölgedeki inflamasyon etkileri azalacaktır.

Karbonatlı su: Karbonatı az suyla karıştırarak macun gibi hazırlayın. Bunu arının soktuğu yere sürerek bir süre bekletin. Olumlu sonuç alacağınız bu yöntemi arı sokmasına karşı kullanabilirsiniz.

Bal: Arı sokmasına karşı uzmanlar balı da önermektedir. Arının soktuğu yere biraz biraz bal sürebilirsiniz.

Arı sokmasına ne iyi gelir, arı soktuğu zaman ne yapmalısınız?

Arı soktuğunda özellikle daha önceden arı sokmasında ciddi bir reaksiyon yaşayanlar hemen acil servisi aramalıdır. Cildinizde arı iğnesi olup olmadığını kontrol edin. İğne kaldıysa bölgede siyah bir nokta ilginizi çekecektir. Eğer arının iğnesini görürseniz, 2-3 dakikada tüm zehri vücudunuza bırakacaktır. Bu nedenle iğnenin anlattığımız gibi hemen çıkarılması faydalıdır. Daha sonra bölgedeki belirtilerin azaltılması için soğuk uygulama yapılmalıdır. Bu arada sabunlu suyla bölgeyi yıkamalı ve hidrokortizon krem tatbik edilmelidir. Bunun dışında yukarıda belirttiğimiz yöntemler arı sokmasına karşı uygulanabilir. Alerjik tepkimeler olursa, bunu ciddiye alarak, acilen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
" } ] }