{ "title": "Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir", "image": "https://www.neiyigelir.gen.tr/images/Agiz-Kuruluguna-Ne-Iyi-Gelir-89223.jpg", "date": "21.01.2024 22:52:52", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Ağız kuruluğuna ne iyi gelir, Çokça rastlanan vakalar arasında olan ağız kuruluğunun birçok sebebi vardır. Öncelikle tükürük değişiminden kaynaklanabilen ağız kuruluğu daha farklı etkenlerden dolayı da kaynaklanabiliyor. Ağız kuruluğuna sebep olan diğer etkenler sıvı kaybı, alkol, sigara kullanımı, depresyon, horlama ve burundan nefes almada zorluk çeken kişilerin ağızdan nefes almasıyla ağızda kuruma meydana gelebiliyor. Ağız kuruluğunun başka nedenleri de olabilir fakat bunu öğrenmek için bir hekime başvurmak gerekir. Tükürük bezleriniz görevlerini tam olarak yerine getirmiyor ise ağız kuruluğuna yol açabilir. Ağız kuruluğu bazen genetik rahatsızlıklar arasında da bulunur. Eğer aşırı şekilde ağız kuruluğunuz var ve tükürük bezlerinizi görevini yerine getirmiyor ise ağızda bakteri oluşumu engellenemez. Ciddi rahatsızlıkların da habercisi olan ağız kuruluğu şeker hastalığı gibi bir rahatsızlığın da habercisi olabilir. Ağız kuruluğuna ne iyi gelir diye araştırmalar içine girip bitkisel tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz.

Ağız kuruluğuna ne iyi gelir, tedavisi nasıl yapılır?

Sıvı alımını arttırmak; Ağız kuruluğuna sebep olan etkenler arasında az miktarda sıvı tüketmek vardır. Öncelikle sıvı miktarını arttırmalı hatta zaman zaman buz emebilir, sulu meyveler tüketilebilir. Ayrıca bitkisel çaylarda ağız kuruluğuna iyi gelir. Günde 1-2 bardak Hindistan cevizi suyu tüketilebilirsiniz.

Acı biber; Acı biber tükürük çoğaltmaya birebirdir. Ağız kurumasına iyi gelen acı biber direk ağız yoluyla alınıp dil ovulabilir ve bu sayede tükürük çoğalır. Ayrıca acı biberi yemeklerinizde ve salata türlerinizin içerisinde de tüketebilirsiniz. Biraz yanma hissi verecek olan acı biber tükürük çoğalmasında oldukça etkilidir.

Rezene tohumu; Genelde geceleri ağız kuruluğu yaşayanlar için rezene tohumu oldukça etkilidir. Tüketilmesi oldukça rahat olan rezene tohumunu gün içerisinde çiğneyerek tüketebilirsiniz. Hoş bir tadı olan rezene tohumu kötü ağız kokularını da gidermeye yardımcı olur.

Kaygan karaağaç; Ağız kuruluğunda oldukça etkili olan kaygan karaağaç 1-2 çorba kaşığı olarak suyun içerisine ilave edilir daha sonra dinlendirilerek gün içerisinde iki kere tüketilebilir.

Yağ; Yağ tüketimi oldukça zorlayan bir durumdur. Ancak bitkisel yağları tüketmek ağız kuruluğuna iyi gelmektedir. Özellikle Hindistan cevizi yağı ve susam yağı ağız kuruluğundan kaynaklanan kötü nefes kokusunu gidermeye yardımcı olur. Sızma yağ ile Hindistan cevizi yağı karıştırılarak her sabah kahvaltıdan önce gargara yapılabilir.

Limon suyu; C vitamini bakımından zengin olan limon ağız kuruluğunu giderir ve içerdiği asit sayesinde kötü ağız kokularını da gidermeye yardımcı olur. Bir bardak suya biraz limon suyu ve bal eklenerek gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.
" } ] }